Vojtěch Adam: Den před nástupem do funkce rektora rezignoval!

Rektorát Mendelovy univerzity.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. ledna 2022 16:22

K rozuzlení dospěla kauza kolem profesora Vojtěcha Adama, který se 1. února měl ujmout funkce rektora brněnské Mendelovy univerzity. Nakonec se tak nestane.

Mendelova univerzita na webu informovala, že Adam se rozhodl rezignovat, což sdělil dopisem vedení instituce. Jeho kroky souvisí se závěry speciální komise, která se zabývala jeho vědeckými pracemi.

"Nejsem člověkem, který by chodil přes mrtvoly nebo lpěl na funkcích. A ačkoliv je tento krok pro mě nesmírně těžký, nechci za žádných okolností, byť jen náznakem, rozdělovat akademickou obec a zatěžovat Mendelovu univerzitu v Brně," uvedl profesor. 

Adam pevně věří, že bude mít druhou šanci pokračovat v působení na vědeckém poli. Rozhodnutí kvitovala i končící rektorka Danuše Nerudová, která nástupce k rezignaci během minulého týdne vyzvala. 

"Nesmírně si jeho rozhodnutí vážím, protože vím, jak těžké pro něj bylo. Děkuji mu za něj svým jménem i jménem Mendelovy univerzity a obracím se k celé akademické obci s prosbou, aby prof. Vojtěchovi Adamovi dala možnost očistit své jméno, protože tu šanci si zaslouží," konstatovala. 

Témata: Mendelova univerzita