Po pozitivním PCR testu se lidé 30 dní nebudou testovat, omezí se platnost očkování!

Vláda ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

26. ledna 2022 21:52 | Aktualizováno: 26. ledna 2022 22:20

Lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 se nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény. Změnu dnes podle premiéra Petra Fialy (ODS) schválila vláda, řekl na tiskové konferenci.

V praxi se stávalo, že lidé, kteří se vraceli do práce po pětidenní izolaci, měli pozitivní antigenní test, který znamenal znovu pět dní karantény. Nařízení platí od pondělí 31. ledna, dotkne se všech, kteří jsou aktuálně v izolaci.

"Ten, který prodělal omikron, byl v izolaci a měl pozitivní PCR test, tak od data odebrání testu je 30 dní de facto bez rizika, že se nakazí nebo je toto riziko velmi malé. A je nulové riziko, že budou mít vážný průběh," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Všichni pracovníci, kteří přicházejí do kontaktu s dalšími osobami, se musí dvakrát týdně testovat. Většina firem volí antigenní samotesty, které se neprojeví ve statistikách nakažených. Za první týden bylo více než 22.000 pozitivně testovaných, celkový počet testů není známý, protože ty firmy nehlásí. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy na jeho členech bylo pozitivních asi 1,3 procenta testovaných. Část firem si nechává testy udělat zdravotníkem.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministr Válek s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.

Omezení platnosti certifikátů o očkování na devět měsíců začne 15. února

Omezení platnosti certifikátů o očkování proti covidu-19 dospělých na devět měsíců bude podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) platit až od 15. února. Válek to dnes řekl novinářům po jednání vlády. Původně mělo stejně jako v celé EU platit od začátku února. Lidí, kteří byli očkováni před 7. květnem a nemají přeočkování, je podle Válka zhruba 100.000, ministerstvo je k aplikaci posilující dávky očkování vyzve SMS zprávou.

"Evropská unie před několika měsíci přijala nařízení, že 1. února končí platnost certifikátů v Evropě pro všechny, kteří byli očkovaní před 7. květnem a ještě nedostali posilující dávku. Platnost certifikátu je devět měsíců," uvedl Válek.

Ministerstvo zdravotnictví se platnost rozhodlo odložit na 15. února, aby mohlo ještě jednou vyzvat dosud nepřeočkované SMS zprávou. "Mohou jít do jakékoliv očkovacího centra i bez registrace," dodal.

Přeočkováním se platnost prodlouží na neurčito. "Jelikož zatím neexistují žádné studie, které by se výslovně zabývaly účinností posilovacích dávek očkování proti onemocnění covidu-19, a proto není možné stanovit lhůtu pro jejich uznávání. Nejnovější data však naznačují, že ochrana získaná přeočkováním může trvat déle než ochrana získaná základním očkováním," uvedlo ministerstvo zdravotnictví v materiálu, který dnes projednala vláda.

V mobilní aplikaci Tečka, kterou mohou Češi své očkování prokazovat, je v současné době platnost přeočkování nastavená na dva roky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Petr Fiala (ODS)