Kauza Celio: Státní zástupce navrhl vazbu pro všechny obviněné

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. ledna 2022 15:03

Státní zástupce navrhl vazbu pro všech devět obviněných v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Kauza se týká státní zakázky na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi jsou ukládány na skládku Celio, jejímž provozovatelem je společnost Purum Kraft.

Kromě devíti lidí čelí v případu stíhání také dvě právnické osoby. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla již dříve ČTK, že stíhání je vedeno pro trestné činy obecného ohrožení, podvodu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Trestné činy podle ní souvisejí s veřejnou zakázkou ministerstva financí s názvem "Opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol".

Mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl řekl ČTK, že firma není ani zadavatelem, ani realizátorem likvidace ekologických zátěží na zmíněné skládce. "Věříme, že bude vše řádně prošetřeno a jsme připraveni s příslušnými úřady plně spolupracovat," uvedl ve čtvrtek. Provozovatel skládky, firma Purum Kraft, ve čtvrtek oznámila ČTK, že nemá k dané věci žádné informace.

Zakázku v roce 2016 vyhrála podle serveru Deník N společnost Aquatest, která spolu s Celiem patří do skupiny Purum Kraft. Všechny zmíněné společnosti spojuje také osoba manažera Daniela Krafta. Podle nejmenovaných zdrojů Deníku N jsou obviněné právě firmy Celio a Aquatest a také Kraft. Celio však Kraftovi podle údajů z obchodního rejstříku nepatří. V případě této firmy je jediným akcionářem Jaroslav Kříž, který je podle serveru přítelem kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni v létě při neohlášené kontrole našla na skládce Celio sudy s obsahem styrenových smol. Na základě toho rozhodla kvůli hrozbě bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí o omezení skládkování. Styren je vysoce hořlavý. Firma Purum Kraft tehdy uvedla, že se jednalo o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol. Zakázka byla podle tehdejšího vyjádření firmy v souladu s integrovaným povolením a provozními řády. Omezení v provozu skládky je podle ČIŽP v současnosti stále platné.

Na skládce Celio v minulosti opakovaně hořelo. Například v roce 2018 škoda po jednom z těchto požárů dosáhla 100 milionů korun. Problémy měla v minulosti také firma Purum, která je s Purum Kraft majetkově a personálně propojená. Společnost dostala předloni pokutu 1,3 milionu korun za porušení bezpečnosti práce, které vedlo v Hamru na Jezeře na Českolipsku k výbuchu a smrti jednoho z pracovníků. Při nečekané chemické reakci při likvidaci nebezpečných odpadů se 19. listopadu 2019 v Hamru na Jezeře zranilo osm pracovníků, jeden z nich zraněním podlehl.

Témata: Ústecký kraj skládka soudy