Školáci se budou testovat méně, pracovní karanténa se týká zdravotnictví a sociální péče!

Vláda ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

14. ledna 2022 19:00

Školy budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance na covid-19 jen jednou týdně, po jednání vlády o postupu proti šíření epidemie covidu-19 to potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy. Stejná pravidla mají platit i pro lyžařské kurzy.

V prvních dvou týdnech po vánočních prázdninách se studenti, žáci a zaměstnanci škol testovali dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Vzhledem k sílící vlně epidemie covidu-19 ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhne na zasedání vlády ve středu příští týden navýšit počet dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie covidu. Uvedl to po dnešním jednání kabinetu. Návrh chce projednat ve stavu legislativní nouze.

Za dobu ředitelského volna či prázdnin nedostávají rodiče školáků do deseti let krizové ošetřovné, které se vyplácí po celou dobu nařízeného uzavření třídy či školy. Zaměstnancům v tomto čase připadá z nemocenského pojištění 80 procent základu výdělku a živnostníkům 400 korun za den. Navýšené ošetřovné kvůli epidemii se má poskytovat do konce února.

Dvakrát týdně, stejně jako většina zaměstnanců, se budou od příštího týdne testovat zaměstnanci mateřských, vyšších odborných škol či vysokých škol. Vzhledem ke zkouškovému období se povinnost testování nebude týkat vysokoškoláků, těm ministr Válek doporučil absolvovat antigenní test před zkouškou.

Testování na covid-19 ve školách v pondělí prokázalo významný nárůst virové zátěže u žáků i pedagogů. Podle Válka ukazují další nárůst první výsledky ze čtvrtka. Zatímco minulý týden v pondělí i ve čtvrtek podle ministerstva PCR testy potvrdily pokaždé kolem 1400 případů nákazy, toto pondělí vyšly ověřující PCR testy pozitivní u 3381 lidí. Podíl pozitivních výsledků se zvýšil z 0,1 procenta na 0,3 procenta testovaných.

Na nárůstu počtu nakažených se podle ministerstva zdravotnictví významně projevuje nástup nakažlivější koronavirové varianty omikron. Válek očekává, že v pondělí bude omikron převládat už ve všech krajích.

Podle aktuálních dat ministerstva testy ve čtvrtek v Česku prokázaly 11.675 případů koronaviru, o tři čtvrtiny víc než o týden dřív. Z preventivních testů koronavirus ukázalo 7,8 procenta, což je více než před týdnem, ale méně než ve středu. Na 100.000 obyvatel připadá za poslední týden 525 nově nakažených.

Nákaza se podle ministerstva šíří víc ve středních než v základních školách. Za období po 10. lednu se u dětí a mladých od šesti do 19 let potvrdilo 9554 nakažených covidem-19. Přibližně třetinu z nich odhalilo testování ve školách. Přímou souvislost se šířením nákazy ve škole mělo 3507 případů, tedy 37 procent všech.

Testování na covid-19 ve školách je od minulého týdne povinné pro neočkované i očkované a lidi po prodělání covidu-19.

Válek: Pracovní karanténa se bude týkat zdravotníků a sociálních služeb

Pracovní karanténa se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Válek to řekl po dnešním jednání vlády. Lidé zařazení do pracovní karantény budou moci chodit do práce i v případě, že budou mít pozitivní antigenní samotest na koronavirus.

Systém pracovní karantény budou zdravotní nebo sociální zařízení moci podle Válka využít jen pro zaměstnance, kteří jsou pro jejich fungování nezbytně nutní, a to až ve chvíli, kdy by mohla být ohrožena péče. Povolení a podmínky budou muset podle Válka udělit hygienici. "Domnívám se, že z těch, co budou v karanténě, i ve zdravotnických zařízeních, se to bude týkat - i jednotky jsou vysoké procento," řekl.

Pokud hygienici umožní určitému pracovníkovi přes pozitivní test, aby odešel do práce, musí být podle Válka nulové riziko, že kohokoliv dalšího nakazí. Nesmí mít příznaky ani jiné potíže, uvedl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (TOP 09) v pondělí uvedl, že pracovní karanténa by se mohla vztahovat i na pracovníky v dopravě, energetice, vodním hospodářství nebo pohřebnictví. Profesní svazy žádaly ještě větší rozšíření.

Svaz průmyslu a dopravy (SP) podle svého viceprezidenta Jana Rafaje od počátku vypuknutí pandemie jedná s relevantními ministerstvy a expertními skupinami, aby byla vytvořena širší definice nezbytných a strategických odvětví, například i pro mimořádné krizové situace. Zatím taková definice podle Rafaje neexistuje. "Stát by měl mít k dispozici data a fakta, aby uměl v takovýchto situacích rozhodovat, znát dopady a specifika a roli sektorů, jako je například svoz a zpracování odpadu, úpravny vody, výroba obalů pro léky a potraviny či nepřetržité výroby v ocelářství, chemickém průmyslu nebo sklářství," uvedl Rafaj. Zástupci zaměstnavatelů na toto téma jednaly s resorty zdravotnictví a průmyslu a obchodu. SP své podněty podle Rafaje poslal také Ústřednímu krizovému štábu.

Zaměstnavatel může pracovníka po pozitivním antigenním testu vyslat na potvrzující PCR test. Nově jich budou mít lidé hrazených z veřejného zdravotního pojištění místo dvou pět za měsíc. V případě, že bude PCR test negativní, člověk se může vrátit do práce, doporučil Válek. Pokud by v nějakých jiných profesích byl kvůli karanténám problém, kabinet podle Válka nachystá podobný systém jako pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách. "Budu velmi spokojený, pokud začátkem příštího týdne bude pod 20.000 pozitivně testovaných antigenním testem a do pátku se nedostanou přes 50.000," uvedl dále.

Pracovní karanténa v ČR podle Válka v posledních dvou letech opakovaně fungovala, jen ji vláda vyhlašovala pod hlavičkou nouzového stavu. "Bylo to poměrně složité, teď je ta situace velmi jednoduchá," řekl.

Všichni zaměstnanci se budou muset od pondělí testovat dvakrát týdně antigenními testy. Pokud budou mít pozitivní test, půjdou na pět dní do karantény. Tento režim by měl platit dva až tři týdny, řekl Válek dříve. V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je pro ně závazné jednou týdně. V případě pozitivního antigenního testu musejí podstoupit ověřovací PCR test.

Témata: Vláda ČR Vlastimil Válek (TOP 09) Petr Gazdík Školství Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)