Tečku mají za léčku. V Brně protestovali odpůrci povinného očkování!

Demonstrace, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

8. ledna 2022 17:17

Centrem Brna dnes prošel průvod asi 2000 odpůrců povinného očkování proti covidu-19. Policie na trase pochodu krátkodobě zastavovala dopravu a marně vyzývala účastníky k dodržování opatření proti šíření koronaviru. Pobídky k rozestupům nebo nasazení ochrany dýchacích cest přehlušili demonstranti hvízdáním a křikem.

Jinak se akce obešla bez incidentů, které by musela policie řešit, řekl ČTK před 16:00 policejní mluvčí Bohumil Malášek. Tou dobou se demonstranti už postupně rozcházeli.

Shromáždění svolané hnutím Chcípl pes začalo ve 14:00 na Zelném trhu, kde projevům naslouchalo několik stovek lidí. Účast postupně rostla, v 15:00 při začátku pochodu už bylo na místě podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové asi 1000 lidí.

Účast v pochodu byla ještě hojnější. Dav zaplnil například celou Rooseveltovu ulici od Moravského náměstí směrem k Malinovského náměstí a dále do Jánské ulice. Zpravodaj ČTK napočítal přes 2000 lidí. Měli vlajky a transparenty zpochybňující vládní politiku vůči pandemii koronaviru. Skandovali třeba hesla Tečka byla léčka a Máme toho dost.

Na Zelném trhu řečnil například právník Jindřich Rajchl. Vyhlášku o povinném očkování některých profesních skupin, kterou připravila ještě vláda Andreje Babiše (ANO), označil za nesmyslnou, v rozporu se zákonem i zdravým rozumem. "A především je arogantní vůči lidem, kteří desítky let slouží státu," uvedl Rajchl.

Jednoho z řečníků organizátoři uvedli jako policistu v hodnosti kapitána, také on si stěžoval na arogantní jednání vlády, poukázal na to, že řada vyhlášek ministerstva zdravotnictví byla podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v rozporu se zákonem. Vyjádřil obavu, že očkování vybraných profesních skupin je prvním krokem k všeobecné vakcinační povinnosti.

Účastníci shromáždění ale tleskali také zástupci Národní demokracie, kterou ministerstvo vnitra opakovaně zmiňovalo ve zprávách o extremismu. Podle řečníka je pandemie připravená stejnými lidmi, kteří stojí za teroristickými útoky 11. září 2001 nebo šířením chemtrails, což je konspirační teorie o sypání nebezpečných chemikálií z letadel, a mají vazbu na tajné okultní spolky.

Témata: demonstrace proti opatřením (17.11.2021) Brno