Testování ve firmách: Vládu kvůli němu čekají důležitá jednání!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

3. ledna 2022 21:33

Vláda v úterý projedná se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců chystané testování na covid-19 ve firmách. Požádá i o náměty ke svému připravovanému programovému prohlášení, řekl dnes premiér Petr Fiala (ODS) poté, co uvedl do úřadu ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL).

Od jednotlivých ministrů by předseda vlády měl dostat materiály k programu vlády dnes odpoledne, v úterý večer se jimi bude zabývat koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN ve formátu K15.

Vláda chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Návrh před schválením projedná s představiteli zaměstnanců a zaměstnavatelů. Lidé budou podle Fialy znát parametry testování včas. "Než nastavíme parametry, proběhne jednání s klíčovými reprezentanty zaměstnavatelů a zaměstnanců. Uskuteční se zítra na úřadu vlády," uvedl dnes premiér.

Úterní schůzka není oficiální zasedání tripartity. Fiala ji svolal jako pracovní jednání šéfů pěti koaličních stran a vybraných ministrů se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. Od odborářů a podnikatelů bude chtít kabinet také připomínky a náměty k programovému prohlášení. "Vycházíme z již schváleného a důkladně prodiskutovaného koaličního programu. Materiály z jednotlivých ministerstev by měly být k dispozici dnes odpoledne, pak teprve to budu moci seriózně vyhodnotit. Ale větší problémy neočekávám," řekl k přípravě programového dokumentu Fiala.

O důvěru chce ve Sněmovně Fialova vláda žádat 12. ledna, před poslance podle premiéra předstoupí s hotovým programovým prohlášením. Předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný dnes ČTK řekl, že ambicí kabinetu je uzavřít přípravu prohlášení toto úterý, aby byl do příštího týdne dostatek času na korektury, tisk a další procedury. "Bude prioritně vycházet ze známého a podepsaného koaličního programu, který je součástí koaliční smlouvy," odkázal Výborný na dokument, který podepsali lídři koalice začátkem listopadu.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula ČTK dnes odpoledne řekl, že odborová centrála návrh vládního programu ještě nedostala a má jen dřívější koaliční program. "Neexistuje v něm žádná strategie hospodářského růstu. Poslali jsme k němu sadu připomínek," uvedl Středula. Výhrady nechtěl před úterním jednáním podrobněji komentovat.

Po schůzce se v úterý na úřadu vlády sejdou k programu koaliční lídři ve formátu K15. "Nelze vyloučit nějaké další body, ale prioritou je programové prohlášení," řekl ke schůzce Výborný. Ve formátu K15 se podle koaliční smlouvy scházejí předsedové stran a dva další zástupci za každou stranu. Dosud se nejčastěji koaliční schůzky konaly ve formátu K5, který zahrnuje pouze stranické předsedy.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) firmy