První miminko roku 2022 v Praze dostalo netradiční jméno

Děti, dětské

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2022 18:01

Prvním dítětem, které v Praze přišlo na svět v roce 2022, je Eleanor. Narodila ve Fakultní nemocnici Bulovka osmnáct minut po půlnoci. Šlo o porod přirozenou cestou, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Eva Libigerová. Loni se jako první dítě v Praze narodil chlapec, přišel na svět kolem 1:00 ráno v podolské porodnici.

Do jedné hodiny ráno se v metropoli narodily ještě další dvě holčičky. V 00:50 se v porodnici Fakultní Thomayerovy nemocnice narodila Emily a o osm minut později přišla na svět dívenka v Ústavu pro matku a dítě v Praze-Podolí. Na dotaz ČTK to uvedly zaměstnankyně porodních sálů. V dalších třech pražských porodnicích, v Motole, na Královských Vinohradech a Všeobecné fakultní nemocnici, kde se porodnici říká U Apolináře kvůli umístění v Apolinářské ulici, čekali na první porody až do ranních hodin.

Od loňského roku pražský magistrát nedává rodičům dětí narozených na Nový rok, které mají v metropoli trvalé bydliště, finanční dar. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla nejspíš v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 dostávalo obnos pouze první miminko, později všechny děti narozené na Nový rok. Do roku 2005 byl dar 10.000 korun, v dalších letech 15.000 korun. Loni se za první den narodilo 27 dětí, 14 chlapců a 13 dívek. Místo peněžního daru mají rodiče obdržet pamětní list a pamětní minci.

Za první tři čtvrtletí se loni v Praze narodilo 11.382 dětí, o 145 více než v předchozím roce. Celkově se ale počet obyvatel meziročně snížil, na konci září žilo v metropoli 1,332 milionu lidí. Proti předchozímu roku, kdy se naopak počet obyvatel zvýšil, meziročně v prvních třech čtvrtletích zemřelo asi o 1000 lidí víc a o zhruba 4000 lidí víc se odstěhovalo, než v Praze přibylo.

Témata: děti Praha