Silvestrovská tragédie: Nehoda v Kroměříži si vyžádala život seniorky

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2022 18:37

Policisté ve Zlínském kraji vyjížděli na silvestra k tragické nehodě do Kroměříže, která si vyžádala život seniorky, další žena je zraněná. Ve městě prověřují také podezření z loupeže. Na Uherskohradišťsku je v noci zaměstnali splašení koně.

Ve srovnání s minulým silvestrem měla policie v kraji mírně více práce, proti běžným dnům se zabývala asi trojnásobkem událostí, sdělila dnes ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Většina případů, kterými se policisté v kraji na silvestra a Nový rok zabývali, souvisela s fyzickým napadením. Podle mluvčí přijímali také zmatená oznámení, jejichž spojujícím prvkem byla téměř ve všech případech nadměrná konzumace alkoholu.

V pátek po 18:00 zasahovali policisté u tragické nehody. "Sedmapadesátiletý řidič vozidla Ford, který jel z Kroměříže směrem na Vážany, srazil v Kroměříži dvě chodkyně ve věku 78 a 79 let, které přecházely vozovku mimo přechod pro chodce. Starší z nich utrpěla při srážce zranění neslučitelná se životem, mladší převezli záchranáři do nemocnice s těžkým zraněním. Dechová zkouška u řidiče byla negativní. Škoda na vozidle je předběžně vyčíslena na 80.000 korun," uvedla mluvčí.

Policie se zabývá také výtržnictvím a napadením úřední osoby na Uherskohradišťsku, podezřelý je z nich šestatřicetiletý muž. "Ten nejprve zavolal na linku tísňového volání policie a žádal vyřešení konfliktu. Po příjezdu policistů jednoho z nich bezdůvodně fyzicky napadl. Druhý člen hlídky agresora zpacifikoval. Policisté poté muže zajistili, převezli do policejní cely a následně do protialkoholní záchytné stanice," uvedla Kozumplíková.

Před půlnocí policie na lince tísňového volání přijala oznámení o tom, že poblíž Uherského Hradiště chodí po vozovce dva koně, kteří ohrožují další řidiče a chodce. "Policisté na místě za pomoci majáků zajistili bezpečnost a zjistili, kdo je majitelem koní. Majitelka si je asi po hodině převzala s vysvětlením, že koně se splašili vlivem ohňostrojů a utekli z ohradníku," uvedla mluvčí.

Krátce po půlnoci se zranil pětačtyřicetiletý muž při zapalování pyrotechniky na dvoře rodinného domu v Otrokovicích na Zlínsku. S lehkým zraněním ho převezli záchranáři do nemocnice. "Asi jednu hodinu po půlnoci řešili policisté v Kroměříži podezření z loupeže v centru města, prověřování bude pokračovat v následujících dnech, podle zjištěných informací bude stanovena případná trestně právní kvalifikace skutku," uvedla Kozumplíková.

V noci na dnešek přistihli policisté ve Zlínském kraji také šest silně podnapilých řidičů, kteří nadýchali od 1,41 do 2,33 promile alkoholu. Jedním z nich byl dnes po 07:00 padesátiletý řidič, který na Kroměřížsku narazil s vozidlem Škoda Fabia do sloupu. "Dechová zkouška u něj ukázala hodnotu 1,45 promile. Se zraněním ho záchranáři převezli do nemocnice," doplnila Kozumplíková. Škoda na vozidle je asi 65.000 korun.

Přelom roku zaměstnal také zlínské strážníky, kteří vyjížděli k zatoulaným psům vystrašeným pyrotechnikou, ale i kleci s potkany odložené u popelnic. Vyjížděli rovněž k řadě podnapilým lidem, často šlo přitom o starší generaci. Některé z nich museli strážníci převézt na záchytnou stanici. Rekordmanem co do množství promile byl čtyřiadvacetiletý muž z Vizovic, který měl v krvi 3,4 promile alkoholu. "Úplně poslední transport na kroměřížskou záchytku roku 2021 patřil 67letému muži ze Zlína s hodnotou přesahující 2,4 promile. Toho zradilo alkoholem znavené tělo v nebezpečné vzdálenosti od železniční trati, kde jej nalezl výpravčí z blízké stanice," uvedl zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík.

V časných hodinách prvního dne nového roku byli strážníci přivoláni i ke čtyřiadvacetiletému muži ve čtvrti Lazy, který pod vlivem halucinogenních látek sváděl boxerský zápas s lampou veřejného osvětlení a poté se schovával mezi zaparkovanými vozidly. "Strážníci dotyčnému vysvětlili, v jaké galaxii, konkrétním místě i čase se nachází, načež muž prozřel, hlídce způsobně poděkoval a vyrazil údajně k domovu," doplnil Janík.

Témata: Zlínský kraj Nehody aut