Nově odhalených 3740 případů nákazy je nejméně za neděli od 7. listopadu!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

20. prosince 2021 8:40

V neděli přibylo v Česku 3740 případů nemoci covid-19, což je skoro o desetinu méně než před týdnem. Jedná se nejnižší nedělní nárůst počtu nakažených od 7. listopadu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dále ubývá i hospitalizovaných a zemřelých.

Za poslední týden klesl počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, téměř o čtvrtinu na 4568. Z toho 838 lidí je ve vážném stavu. Úmrtí lidí s covidem-19 byla ještě do 15. prosince denně více než stovka, ale v posledních dnech se počty zemřelých pohybují v desítkách za den.

Spolu s denními počty nově nakažených koronavirem postupně klesají i podíly pozitivních případů na množství prováděných testů. U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíce, klesl podíl pozitivních ze 7,51 procenta za předchozí neděli na 6,06 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se snížil ze 22,23 na 20,62 procenta. Pouze u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl, a to ze 12,37 procenta za předchozí neděli na 14,11 procenta.

Počet testovaných klesl v neděli oproti minulému týdnu asi o tisícovku na zhruba 35.600. Provedeno bylo přibližně 26.500 PCR testů a přes 9100 antigenních.

Kromě denních nárůstů počtu nakažených se vytrvale snižuje i tzv. incidenční číslo, tedy počet nových případů nemoci za posledních sedm dní na každých 100.000 obyvatel. K dnešku kleslo z nedělních 642 na 639 případů. Nejvyšší je nyní incidenční číslo na Vysočině, kde za týden přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 796 nakažených. Nejnižší je naopak nadále v Karlovarském kraji, a to 333.

Nárůst počtu nakažených koronavirem postupně klesá už zhruba od začátku prosince. Následně začalo ubývat také hospitalizovaných. Jejich množství se snižuje už skoro dva týdny. Stejně tak klesá i počet hospitalizovaných s covidem-19, kteří jsou ve vážném stavu. Ještě na začátku prosince bylo těžce nemocných více než 1100.

Údaje o hospitalizovaných na webu ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po určité době nevykazují příznaky covidu-19, ale v nemocnicích zůstávají. K dnešnímu ránu bylo v nemocnicích v Česku volných podle ministerstva zdravotnictví jen 20 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 28 procent standardních lůžek s kyslíkem. Ve srovnání s minulým týdnem tak podíly volných lůžek zůstávají přibližně stejné.

Od začátku epidemie covidu-19 v Česku loni v březnu bylo v zemi zaznamenáno dohromady přes 2,4 milionu případů nemoci. Zemřelo celkem 35.288 lidí s covidem-19. Od konce loňského prosince se v Česku proti covidu-19 očkuje. Podáno bylo již přes 14,9 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo asi 6,6 milionu lidí. V neděli bylo naočkováno asi 21.500 lidí, tedy podobně jako před týdnem.

Nově jmenovaná vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se v pátek rozhodla, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí o půlnoci 25. prosince. Přestanou pak platit některá opatření proti šíření epidemie covidu-19, třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Kabinet je ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) připraven se vrátit k debatě o nouzovém stavu v případě zhoršení situace. Sleduje hlavně situaci kolem varianty koronaviru omikron, která může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví