Nouzový stav skončí, rozhodla Fialova vláda na prvním zasedání!

Vláda Petra Fialy

Autor: stars24.cz, ČTK

17. prosince 2021 15:00

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19. Po prvním zasedání čerstvě jmenovaného kabinetu to dnes novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Nynější nouzový stav vyhlášený bývalým kabinetem ANO a ČSSD tak skončí o půlnoci 25. prosince.

Rozhodnutí o nouzovém stavu patřilo k prvním, která musela vláda přijmout. "Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme a pokud se bude situace zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit," uvedl Fiala. Kabinet podle něho sleduje situaci kolem varianty omikron a je připraven rychle jednat.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády řekl, že po konci platnosti nouzového stavu budou platit jen omezení uložená podle pandemického zákona. "Pokud se bude jakýmkoliv způsobem vyvíjet situace kolem varianty omikron, vláda bude důsledně a rychle reagovat v souladu s doporučením odborníků," dodal. Bez prodloužení nouzového stavu přestane platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doporučoval nové vládě prodloužit nouzový stav nejméně do začátku příštího roku. Kabinet může nouzový stav vyhlásit maximálně na 30 dní, jak to udělala v listopadu vláda Andreje Babiše (ANO).

Žádosti bývalé vlády ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu při předchozích vlnách epidemie provázela většinou kritika stran, které ode dneška tvoří kabinet. Sněmovní strany se kvůli tomu začátkem roku dohodly na podobě pandemického zákona, který umožňuje řadu opatření proti covidu-19 provádět bez nouzového stavu. Strany se nyní shodují na nutnosti prodloužení účinnosti předpisu i po konci února, ale i na tom, že potřebuje úpravy.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Před vyhlášením nynějšího nouzového stavu platily oba předchozí dohromady 254 dní.

Koncept programového prohlášení má být začátkem ledna

Základní koncept programového prohlášení chce mít nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN hotový začátkem ledna. Na tiskové konferenci po dnešním prvním zasedání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) zadal, aby vypracoval harmonogram projednávání rozpočtu a pravidla pro fungování státu v rozpočtovém provizoriu.

Úřad vlády povede bývalá mluvčí občanských demokratů Jana Kotalíková, tiskovým mluvčím nového kabinetu se stal dosavadní mluvčí ODS Václav Smolka. Prvním místopředsedou vlády byl dnes v souladu s koaličními dohodami určen ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Kabinet dále stanovil kompetence ministrů bez portfeje, tedy Mikuláše Beka (STAN) jakožto ministra pro evropské záležitosti, Heleny Langšádlové (TOP 09) jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace a Michala Šalomouna (za Piráty) jako ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády. Vláda také ustavila skupinu ministrů, která se začne věnovat cenám energií a souvisejícím otázkám.

Vláda opět zasedne ve středu 22. prosince a poté mezi vánočními svátky a Novým rokem, a to 29. prosince.

Programové prohlášení by mělo obsahovat i konkrétní termíny dokončení některých priorit. "Ale jsme teď v takové situaci, že je nám agenda do značné míry dána zvnějšku," řekl Fiala. Kabinet se nyní podle premiéra bude muset věnovat zejména koronavirové pandemii a cenám energií, přepracovat chystá také státní rozpočet na příští rok. Kabinet Andreje Babiše (ANO) jej navrhl se schodkem 377 miliard korun, nastupující vláda chce deficit snížit pod 300 miliard Kč.

Fiala také uvedl, že na první zahraniční cestu vyrazí na Slovensko. Předpokládá, že na začátku ledna. "Myslím si, že Slovensko je jasná volba nejen kvůli historickému spojení obou zemí, ale i proto, že naše země mají mimořádně přátelské vztahy a společné zájmy," poznamenal.

Témata: Vláda ČR Petr Fiala (ODS)