Očkování dětí 5+ odstartovalo! Jaký o něj byl zájem?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. prosince 2021 19:48

Na očkování proti koronaviru už mají nárok i děti ve věku pět až 11 let. Již v neděli večer začala jejich registrace, vakcíny mají dorazit v úterý. Lékařské společnosti očkování této věkové skupiny doporučují. Očkovací centra, kde mladší děti mohou očkovat, ale zatím chybí v pěti krajích.

Rodiče do dnešního odpoledne zaregistrovali k očkování ve vakcinačních centrech více než 8500 dětí do 11 let. Dalších téměř 6600 dávek očkování si podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) objednalo 120 praktických lékařů pro děti a dorost ze zhruba 2000. Očkovacích center je podle informací na webu ministerstva zapojeno zatím 28, podle ministerstva jich má být asi 50.

Dosud chybí v pěti krajích, a to v Královéhradeckém, Olomouckém, Středočeském, Libereckém a Plzeňském kraji. V Ústeckém kraji, který patří rozlohou mezi největší, bylo jen v Kadani. Lidé si na sociálních sítích stěžovali na to, že lékař jejich dítěte neočkuje a center je málo. Děti mohou očkovat i jiní dětští lékaři, než ke kterým pravidelně dochází. Dětí ve věku pět až 11 let je v republice asi 800.000.

Očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech pro děti by měly do ČR dorazit v úterý. Objednáno je jich 300.000 dávek, mají třetinovou sílu a podávají se dvě dávky. Lékařské společnosti doporučily očkování dětí proti covidu i pro skupinu ve věku od pěti do 11 let. I když je onemocnění v dětském věku méně závažné než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří dokonce skončili v nemocnici a zemřeli.

Covid může u dětí způsobit závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže. I když byly po očkování proti covidu zaznamenány vzácné a vesměs mírné případy zánětu osrdečníku a srdečního svalu, prospěch z očkování podle lékařů převyšuje riziko těchto nežádoucích účinků.

Témata: děti očkování