V Praze opět protestovali odpůrci povinného očkování!

Demonstrace, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

12. prosince 2021 15:55 | Aktualizováno: 12. prosince 2021 20:25

V centru Prahy dnes odpoledne protestovali odpůrci povinného očkování na covid-19. Demonstrace na Václavském náměstí, kterou svolala iniciativa Chcípl pes, se podle odhadu policie účastnilo až 5000 lidí. Protestující s transparenty a vlajkami se pak vydali na pochod k sídlu vlády. Akci zakončili vpodvečer na Hradčanském náměstí. Policie proti účastníkům demonstrace nezasahovala, zajistila pouze jednoho člověka pro podezření z poškození auta.

Demonstraci na Václavském náměstí zahájil projev předsedy iniciativy Chcípl pes Jakuba Olberta, který přítomné přivítal "na ostrůvku svobody". Další řečníci zmiňovali kromě kritiky plánu na povinné očkování i problémy, do kterých se kvůli protiepidemickým opatřením dostali živnostníci. Poukazovali také na možný odchod policistů či příslušníků hasičského sboru ze služby, pokud bude očkování pro tyto profese povinné.

Podle odhadu policie se na náměstí sešlo 4000 až 5000 lidí, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Demonstrující neměli nasazené roušky a nedodržovali rozestupy. Policisty vyzývající k respektování platných protiepidemických opatření lidé vypískali.

Zhruba po hodině se demonstrující podle plánu vydali z Václavského náměstí k úřadu vlády. Průvod lidí nesoucích vlajky a transparenty došel k sídlu vlády ve Strakově akademii, před kterou lidé skandovali hesla jako Hanba vládě či Tečka léčka. Průvod skončil zpěvem hymny na Hradčanském náměstí.

Policisté, kteří na akci dohlíželi, nemuseli řešit žádný incident. Kvůli možnému přestupku zajistili jednoho člověka podezřelého z poškození auta, uvedl Daněk. Organizátorům demonstrace podle něj hrozí vysoká pokuta. "Pořadatel shromáždění nezajistil dodržování protiepidemických opatření. Bude oznámen správnímu orgánu," řekl mluvčí České televizi.

Povinné očkování proti covidu pro vybrané profese a lidi nad 60 let zavedla od března příštího roku dosluhující vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Zástupci nově nastupující vlády už oznámili, že plošnou povinnost očkování podle věku zruší.

Zatím poslední velkou akcí iniciativy Chcípl pes bylo koncem listopadu shromáždění na pražské Letenské pláni. Podle odhadu policie se na něm sešlo zhruba 2500 až 3000 odpůrců vlády a opatření proti pandemii covidu-19.

Další protestní akci iniciativa chystá na poslední den letošního roku na Staroměstské náměstí. Účelem je podle předsedy iniciativy Olberta a místopředsedy Jiřího Janečka dodat lidem naději a víru do příštího roku.

Témata: Demonstrace Praha