V Česku existuje podezření na další výskyt varianty omikron!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

12. prosince 2021 14:22

Jihomoravští hygienici mají nahlášeno sedmé podezření na variantu covidu-19 omikron. Jde o další dítě z Adamova. Na oficiální potvrzení předchozích šesti se stále čeká. ČTK to dnes napsala ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

"Aktuálně máme nahlášeno další podezření na tuto variantu u dalšího dítěte z Adamova, z přípravné třídy, přímý kontakt s předešlými případy ze ZŠ Adamov není prokázán," uvedla Ciupek. V týdnu se v kraji objevilo šest případů. "Na oficiální potvrzení varianty u našich šesti případů nadále čekáme - provádí ho Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkové viry Státního zdravotního ústavu v Praze," uvedla ředitelka.

Doplnila, že jde o dvě zdravotní sestry z jednoho pracoviště Fakultní nemocnice Brno a dvě děti jedné z nich, dále dva jedenáctileté žáky ZŠ Adamov. Mezi případy z Brna a Adamova přitom není žádná spojitost. Tři z nich mají podle ředitelky mírné příznaky, čtyři bezpříznakový průběh.

"Žádný z uvedených necestoval do zahraničí, ani nikdo z jejich rodin, nedošlo ani ke kontaktu s kýmkoli, kdo by v zahraničí pobýval. Souvislost se šampionátem ve vodním pólu není u nikoho z uvedených žádná," uvedla Ciupek. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve uvedla, že se prověřuje mezinárodní turnaj ve vodním pólu, který byl v Brně před několika týdny. Na něm byli i hráči z Jihoafrické republiky a jeden belgický hráč po návratu onemocněl.

Česko má dosud dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)