Mohl by Milan Kubek vyloučit "neposlušné" lékaře? Komora to řekla jasně!

Lékaři, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. prosince 2021 11:25

V poslední době se ozývají hlasy, že by z komory měli být vyloučeni lékaři, kteří vystupují proti očkování či nerespektují některá opatření. Takový proces ale není vůbec jednoduchý, potvrdila to jejich profesní organizace.

Česká lékařská komora na webu informovala, jak je možné postupovat. Její prezident Milan Kubek ani další členové představenstva kupříkladu nemají právo podat návrh na zahájení disciplinárního řízení s členem komory.

Učinit by tak musela revizní komise příslušného okresního sdružení komory. O případném vyloučení pak může rozhodnout pouze čestná rada komory poté, co okresní orgány rozhodnou o předání případu k uložení přísnějšího disciplinárního opatření.

Proti vyloučení z komory a jiným disciplinárním opatřením se může lékař bránit u soudu. Do jeho rozhodnutí zůstává členem komory. Ta navíc není oprávněna vydat jakékoli předběžné opatření, kterým by lékaři zakázala do konečného rozhodnutí výkon povolání nebo některé činnosti.

V Česku mimo jiné vznikla Paralelní lékařská komora, která má i vlastní facebookovou skupinu. V ní se šíří mnohé dezinformace o covidu-19 či očkování, jak upozornil web Manipulátoři.cz.

Témata: Milan Kubek lékaři