Vánoční prázdniny: Prodloužení se nekoná! Už se ozývají kritici!

Školství, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. prosince 2021 10:30

Debata kolem délky vánočních prázdnin skončila rozhodnutím o jejich neprodloužení. Pochopitelně se najdou i kritici rozhodnutí, kteří se neváhali ozvat. Co jim vadí?

Blížící se vánoční prázdniny proběhnou přesně podle plánu, začnou ve čtvrtek 23. prosince a skončí v neděli 2. ledna. Děti se mají vrátit do lavic v pondělí 3. ledna. Dohodli se na tom končící ministr Robert Plaga (za ANO) a jeho pravděpodobný nástupce Petr Gazdík (STAN).

K rozhodnutí obou politiků už se vyjádřila třeba Učitelská platforma. Její zástupci považují dohodu za nic neřešící alibismus. Pod otevřenými školami si je prý nutné aktuálně představit "výuku jedoucí na poloplyn s přetíženými učiteli".

Vyjádření Učitelské platformy k neprodloužení vánočních prázdninNevoláme po on-line výuce, chceme řešit zcela neúnosnou situaci ve školách. pic.twitter.com/LxfeVgbnmC

— Učitelská platforma (@ucitele) December 2, 2021

"Dále není jasné, jak chce vláda zajistit, aby byli žáci zachycení výstupním testováním těsně před Vánoci otestováni včas PCR testem, aby se předešlo ohrožení jejich okolí," konstatovali učitelé.

Může se tak stát, že celé třídy skončí o svátcích v karanténě, což by v případě dřívějšího ukončení výuky k 17. prosinci nehrozilo. 

Témata: Školství ministerstvo školství