Poplach v Praze! Vybouchla hořící hala, kouř se line nad celým městem!

Požár haly v pražské Hostivaři 31

Autor: ČTK, stars24.cz

8. května 2018 14:50 | Aktualizováno: 8. května 2018 19:02

Při požáru v Praze Hostivaři nastal výbuch, hasiči vyhlásili čtvrtý stupeň požárního poplachu. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky jsou v objektu tlakové lahve. Obyvatele v okolí hasiči žádají, aby nevětrali a nechodili se na místo dívat, uvedli dnes odpoledne na twitteru. Hasit pomáhá i vrtulník, který vodu vypouští ze speciálního vaku.

Nejvyšší možný, tedy zvláštní stupeň poplachu, vyhlásili hasiči kvůli požáru haly v pražské Hostivaři. Na místě kolabuje hydrantová síť. "Kyvadlová doprava zajišťuje přísun vody na místo. Pomáhá i vrtulník," uvedli hasiči. Na místě je 12 profesionálních jednotek včetně těch podnikových a deset dobrovolných jednotek. Mluvčí hasičů Martin Kavka dnes po 16:00 uvedl, že se požár postupně daří dostávat pod kontrolu.

"Máme tolik techniky, že ji nestačíme zásobovat vodou. Pomáhá nám vrtulník, který provedl několik shozů vody," řekl ČTK Kavka. Asi 120 hasičů zasahuje u požáru haly, kvůli kterému byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Ošetření dosud vyhledalo devět z nich, do nemocnice byl převezen jeden. Oheň stále není zcela pod kontrolou, není přesně lokalizován, řekl vpodvečer ČTK mluvčí hasičů Martin Kavka. Hasiči odpoledne uvedli, že je na místě 12 profesionálních jednotek a deset dobrovolných. Na místo přijel ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Podle hasičů nyní ohrožuje oheň blízkou truhlárnu. Na její ochranu nasadili zařízení Cobra, jež pomocí vodního paprsku rozprašuje vodu a vytváří vodní mlhu, která prostor požáru zchlazuje a hasí.

Lidé, kteří venku požár pozorovali, se už téměř rozešli. Policisté ale znovu apelují na občany, aby zbytečně do blízkosti požáru kvůli kouři nechodili. "Svým nezodpovědným přístupem komplikují policistům zajišťování bezpečnosti," uvedla policie na twitteru. Ulice v okolí požáru jsou stále uzavřené a policie do nich nikoho nepouští.

Hasiči pomocí sirén vyhlašují, aby lidé kvůli silnému kouři v okolí jednoho kilometru neotevírali okna a nevycházeli ven. Policisté vykazují přihlížející i z ulic v okolí požáru, hlásí z místa zpravodaj ČTK. Nejbližší okolí požáru uzavřela policie už dříve, částečně je uzavřena i doprava v přilehlých ulicích. Požár a jeho likvidaci na ulicích sledovaly stovky lidí, přestože hasiči veřejnost vyzvali, aby na místo nechodila.

Výbuch v hořící hale způsobily tlakové láhve. Další láhve mohou v objektu stále být, domnívají se hasiči. "Potvrdily se tlakové lahve, roztrhlo se několik z nich. Nevíme jejich počet ani kde se nacházejí, dovnitř jsme se ještě nedostali," řekl Kavka. Hala je podle něj nejspíš skladem molitanu nebo pneumatik. Zásah bude trvat ještě několik hodin, dodal Kavka.

Hasiči se musejí kvůli náročnosti zásahu střídat. Jednoho vyčerpaného hasiče odvezla záchranná služba do nemocnice. Záchranáři vyšetřili i jednu ženu kvůli podezření, že se nadýchala oxidu uhelnatého, do nemocnice nemusela.

Záchranná služba přistavila na místo speciální vůz Atego. Podle mluvčího pražských hasičů je tam hlavně z preventivních důvodů.

Čtvrtý nebo-li zvláštní stupeň požárního poplachu se vyhlašuje v případech, v nichž oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území větší než jeden kilometr čtvereční. Vyhlášen je také ve chvíli, kdy musejí být využity síly a prostředky z jiných krajů nebo je nutné místo zásahu rozdělit na sektory a úseky. Hasiči na twitteru uvedli, že místo požáru rozdělili na tři "bojové úseky".

Na několik desítek milionů korun odhadují hasiči škodu, kterou způsobí dnešní požár haly v Hostivaři. ČTK to řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Na místo jede skupina kriminalistů s policejním vyšetřovatelem, uvedla policie na twitteru.

Témata: požár požár haly v pražské Hostivaři (8. května 2018)