Omikron se šíří Evropou: V Česku už je potvrzen, případy hlásí i další země!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

29. listopadu 2021 10:58

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu dnes oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ varianty v republice. Nebezpečná varianta viru se ale šíří i v dalších evropských zemích.

"Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd," řekla ČTK primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

I skotská vláda dnes ráno potvrdila šest případů nové varianty koronaviru omikron na svém území. Čtyři nakažení jsou v hrabství Lanarkshire, další dva v oblasti města Glasgow. Celkem 13 případů varianty omikron dnes ohlásilo také Portugalsko. Tuto variantu koronaviru poprvé identifikovali minulý týden v Jihoafrické republice, Světová zdravotnická organizace ji označila za znepokojivou.

Někteří z nakažených ve Skotsku v nedávné době nikam necestovali a museli se podle zdravotníků nakazit komunitně. Úřady ve Skotsku dohledávají možné kontakty všech šesti nakažených a pátrají po tom, kde mohli přijít do kontaktu s variantou omikron.

Celkem už je v Británii devět případů této varianty. Právě první tři případy zachycené během víkendu přiměly Británii ke zpřísnění pravidel pro cestování do země a zavedení povinného nošení roušek. Všichni cestující při vstupu do Británie budou muset od úterý podstoupit PCR test a zůstat v karanténě, dokud nedostanou výsledek.

Lidé, kteří přijdou do kontaktu s osobami, u nichž je podezření na nákazu variantou omikron, budou mít nařízenou desetidenní karanténu bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, nebo ne.

Fotbalisté Belenenses kvůli nedostatečnému počtu hráčů nedohráli sobotní zápas portugalské ligy s týmem Benfica Lisabon. Belenenses kvůli koronaviru přišel o 17 fotbalistů a členů realizačního týmu, s žádostí o odložení utkání však neuspěl. U týmu se dnes podle portugalského zdravotnického úřadu potvrdila nákaza variantou omikron.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)