Nouzový stav opět v Česku! Vláda ho zavádí od zítra i s novými opatřeními!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2021 16:00 | Aktualizováno: 25. listopadu 2021 19:15

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na dnešním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od dnešní půlnoci, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch následně na tiskové konferenci oznámil, že se mezi provozovny typu restaurací a barů musí mezi 22:00 a 4:59 zavřít. Vláda také zakázala provozování adventních trhů vyjma prodeje vánočních stromků a kaprů či konzumaci alkoholu na veřejných místech. Počet osob na hromadných akcích se nově omezuje na 100. Tato opatření vstoupí v platnost v pátek v 18:00.

Kabinet se přitom ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Nová plošná opatření proti epidemii, která budou podle dnešního rozhodnutí vlády platná od pátečních 18:00, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Kabinet původně zvažoval, že nouzový stav bude spolu s opatřeními platit od nedělní půlnoci, aktuální epidemická situace ale odůvodňuje okamžité vyhlášení, řekl Babiš na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. "Podle našeho názoru byly naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu," uvedl.

Vláda musí podle zákona o bezpečnosti ČR o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Babiš řekl, že rozhodnutí vlády už bylo do dolní komory Parlamentu doručeno. Ve Sněmovně má většinu budoucí koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Pokud by chtěli nouzový stav zrušit, měli by podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) současně říct, jaká je jeho alternativa. Vojtěch ji nyní podle svých slov nevidí.

Kabinet může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví či majetek. Vyhlašuje se pro určité území a na dobu určitou, maximálně 30 dní. S případným prodloužením musí souhlasit poslanci. Kabinet už současně s vyhlášením nouzového stavu musí uvést, která práva zakotvená v předpisech či Listině základních práv a svobod se omezují a jaké se ukládají povinnosti.

Vláda v předchozích případech nouzový stav využívala při epidemii především k omezením pohybu lidí, uzavírání obchodů či škol. Využilo ho také ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožňuje i jednodušší nasazení armády. V posledních dnech se o nouzovém stavu hovořilo například v souvislosti s možným uložením pracovní povinnosti medikům. Dosud úřady o opatřeních rozhodovaly podle pandemického zákona.

Kabinet dnes rozhodl mimo jiné o tom, že restaurace, bary či kluby nesmí mít od pátku otevřeno mezi 22:00 a 04:59, zakázal také konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude smět maximálně 1000 osob, a to očkovaných, nebo po prodělaném covidu-19. Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude smět od pátku maximálně 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

Vojtěch řekl, že dnes přijatá opatření cílí na oblasti, kde je největší riziko přenosu a současně se tam dosud pravidla tolik nedodržovala. "Nebo se tam dalo složitě kontrolovat, jestli byl člověk očkovaný či prodělal nemoc," řekl. Vyhodnotit opatření chce kabinet za deset dní až dva týdny. "Počkejme na vývoj té situace, pak případně můžeme ta opatření nějakým způsobem upravit," dodal.

Babiš doplnil, že Česko nechce přistoupit k lockdownu po vzoru Rakouska či Slovenska. "My máme kvazibavorský model, model de facto lockdownu pro nenaočkované. Proč bychom měli dávat do lockdownu ty lidi, co se naočkovali? Kdyby se naočkovali všichni, tak nemáme takový stoupající stav v nemocnicích," doplnil.

Restaurace či bary budou zavírat ve 22 hodin

Restaurace, bary či kluby budou muset mít podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) od pátku zavřeno mezi 22:00 a 05:00. V obchodních centrech si budou moci lidé vzít jen jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Neplatí to však pro oddělené prostory restaurací. Lidé také nebudou smět na veřejnosti pít alkohol, týkat se to nebude vnitřních prostorů provozoven stravovacích služeb. Opatření platí od pátečních 18:00. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Kabinet rozhodl zároveň o vyhlášení nouzového stavu, platit bude od dnešní půlnoci 30 dní.

Zkrácení provozní doby do 22:00 bude podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví platit kromě stravovacích zařízení také pro hudební, taneční, herní a další společenské kluby a diskotéky i pro herny a kasina.

Restauratéři podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků kabinet žádali, aby do 22:00 povolila provedení posledních objednávek a opuštění podniků do 23:00. Už předchozí zkušenosti podle něj ukázaly, že pokud lidé musejí gastronomické provozy opustit ve 22:00, tvoří se hloučky a lidé se potulují po ulicích.

Otevírací dobu gastronomických provozů omezila vláda už loni, zavírací dobu několikrát změnila. Stravovací zařízení mohla od 14. října občerstvení prodávat jen přes výdejní okna, a to nejprve mezi 06:00 a 20:00, od 18. listopadu platil interval 05:00 až 21:00. Následně od 3. prosince mohly restaurace znovu otevřít, kapacitu však směly naplnit maximálně na 50 procent. Vláda nejprve stanovila zavírací hodinu na 22:00, po několika dnech ji zkrátila na 20:00. Momentálně mají do restaurací, hospod či barů přístup až na výjimky jen lidé s dokončeným očkováním nebo ti, kteří v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19.

Na kulturu či sporty maximálně 1000 osob, na další akce do 100 lidí

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude od pátečních 18:00 moci maximálně sedících 1000 osob. Na tiskové konferenci po dnešní mimořádné schůzi vlády v demisi to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci nejvýše 100 lidí, dosud to bylo 1000. Pohřby budou bez omezení.

Pro návštěvníky všech hromadných akcí bude nadále platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti covidu-19 nebo dokladem o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Koronavirová epidemie v Česku stále zesiluje. Testy ve středu potvrdily 18.004 případů onemocnění covid-19. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. Počet pacientů v těžkém stavu se blíží 850, což je nejvíc za posledních sedm měsíců.

Vláda zakázala adventní trhy a pití alkoholu na veřejných místech

Vláda od pátečních 18:00 zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na veřejných místech lidé nebudou smět pít alkohol. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném zasedání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jde o jedno z opatření, která mají omezit kontakty v době šíření epidemie covidu-19.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) doplnil, že zákaz se týká trhů speciálně zřízených pro předvánoční období. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřené, nebude se tam moci jíst a pít, upřesnil.

Kvůli nárůstu počtu infikovaných i těch, kteří kvůli covidu potřebují hospitalizaci, oznámily omezení trhů v posledních dnech některé kraje a obce. Praha ve středu informovala, že zrušila kulturní program na vánočních trzích na Staroměstském náměstí. Nebude se konat ani slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Podobně se chystaly adventní trhy omezit další obce, zejména moravské, kde je epidemie nejsilnější.

Babiš: Povinné očkování nad 60 let a některých profesí je nevyhnutelné

Povinné očkování některých profesí a věkových skupin je podle premiéra Andreje Babiše (za ANO) nevyhnutelné. Platit by mělo od 1. února 2022. Pravděpodobně bude povinnost pro lidi od 60 let, diskutovat se bude i o věku nad 50 let, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Z profesí se uvažuje o pracovnících ve zdravotnictví a sociálních službách, policistech, vojácích a hasičích. Evropská komise podle Babiše doporučila, aby certifikát o očkování platit devět měsíců po podání druhé dávky. Očekává, že to upraví i ministerstvo zdravotnictví.

V pondělí Babiš řekl, že vláda debatu o povinném očkování otevřela. Ministr dostal týden na to, aby to jeho úřad posoudil. V úterý doplnil, že povinnost by se měla týkat i seniorů nad 60 let. "Dokonce na základě vývoje hospitalizace na JIP jsme přesvědčeni, že možná povinnost očkovat by mohla být od věkové kategorie 50 plus. O tom ještě povedeme diskusi, ale já myslím, že je to nevyhnutelné, že není jiné řešení," dodal Babiš.

Podle premiéra úředníci při meziresortním pojednávání návrhu na povinné očkování souhlasili s očkováním pracovníků ve zdravotnictví a sociální sféře. Ministerstvo zdravotnictví a vláda navrhuje více profesních skupin. Podle Babiše se rozhodne příští týden.

Zástupci budoucí vlády ve středu uvedli, že jsou proti povinnému očkování některých věkových skupin. U profesí by to stát mohl podle nich umožnit, pokud to budou žádat jejich organizace, například lékaři. Mezi profesemi, které měly přednost u očkování před svými vrstevníky, byly při zahájení očkování také učitelé. O těch ale nyní vláda v případě povinného očkování nehovoří.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je ochranný efekt vakcinace před vážným průběhem nezpochybnitelný. Na 100.000 obyvatel je hospitalizovaných na JIP 7,8 z očkovaných a 21,9 z neočkovaných, tedy zhruba trojnásobný. V současné době je hospitalizovaných téměř 5900 osob a 848 na JIP.

Devítiměsíční platnost covidového certifikátu by znamenala povinnost přeočkování posilující nejpozději po devíti měsících. Pokud by bylo zavedeno i v ČR, týkalo by se v současné době lidí, kteří druhou dávku dostali do 25. února. Takových lidí je asi 239.000, část z nich ale zřejmě už dostala třetí dávku očkování.

Témata: Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR