Advent na vlně covidu! Jak bude letos vypadat příchod Vánoc?

Vánoční trhy

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2021 18:46

Řada měst už avizovala, že kvůli špatné epidemické situaci bude upravovat program chystaných vánočních trhů, které by ve většině měst měly začít během tohoto víkendu.

Ruší se slavnostní rozsvěcení vánočních stromů, které obvykle láká velké množství návštěvníků, ale i chystaný kulturní program.

Například v Havířově na Karvinsku vedení města zrušilo doprovodný program Vánočního městečka. Podobná je situace i ve Frýdku-Místku, kde by se Adventní městečko na náměstí Svobody mělo otevřít v prosinci.

Ani v Karviné se původně plánované rozsvícení vánočního stromu a následný kulturní program letos neuskuteční. Program ale neupravují jen velká města, nynější situace ovlivnila konání akcí i v těch menších. Bohumín na Karvinsku zrušil slavnostní rozsvěcování vánočního stromu na centrálním náměstí i velmi vyhledávanou akci na Štědrý večer všichni spolu, kdy se lidé společně potkávali v centru města.

Vánoční trhy na čtyřech náměstích v centru Brna, které pořádá Turistické a informační centrum Brno (TIC Brno) a radnice městské části Brno-střed, budou mít letos kvůli pandemii covidu-19 méně stánků, zrušené je i slavnostní rozsvěcení vánočních stromů na náměstí Svobody a Zelném trhu.

Kvůli zhoršování epidemické situace zrušily některé památkové objekty či města v Pardubickém kraji adventní programy. Neuskuteční se tak speciální víkendové prohlídky na litomyšlském zámku nebo takzvané Andělské adventní neděle v Litomyšli. Předvánoční program zatím zachoval hrad Svojanov na Svitavsku nebo skanzeny na Hlinecku.

Zámek v Litomyšli původně plánoval návštěvníkům ukázat, jak se slavily Vánoce ve šlechtických kruzích, případně jestli aristokraté mysleli také na své sloužící. Interiéry měly být slavnostně vyzdobené, turisté by se přenesli i na vánoční císařský dvůr, v zámecké kapli by je čekal vyřezávaný lidový betlém.

Zrušit adventní program se po konzultaci s hygieniky rozhodlo také vedení Litomyšle. Neuskuteční se tak tradiční městem organizované akce, například slavnostní rozsvícení vánočního stromu na zámeckém návrší, vystoupení dětského sboru či videomapping.

Plzeň kvůli nepříznivé epidemické situaci a s ohledem na platná vládní opatření zruší nedělní slavnostní rozsvícení vánočního stromu pro veřejnost a celý program připravený na první adventní neděli. Na náměstí, kde začínají měsíční adventní trhy, tak nebude město nic organizovat.

Kulturní program už kvůli sílící pandemii zrušily také například Rokycany. Neuskuteční se Zpívání pod vánočním stromem. Adventní trhy budou v plánovaném termínu 26. a 27. listopadu, vánoční strom na Masarykově náměstí se rozsvítí v průběhu těchto dvoudenních trhů, uvedla radnice.

Některá jihočeská města také ruší nebo omezují kvůli covidové pandemii adventní programy. Strakonické muzeum zrušilo trhy plánované na 3. až 5. prosinec, Český Krumlov zrušil program na náměstí, trh ale zachová. Tábor zrušil slavnostní rozsvícení stromu a s ním spjatý program. Více akcí zrušila Třeboň.

Na táborské akci Čertoviny 5. prosince nebude pekelná show., lidé ale potkají Mikuláše, čerta a anděla v ulicích. Staročeský vánoční trh 11. a 12. prosince zatím platí, v sobotu 27. listopadu otevřou stánky na náměstí TGM.

I Přerov se rozhodl zrušit vánoční program, které mělo město připravené na období adventu na náměstí TGM. Po Olomouci je to tak v posledních dnech další město, které reaguje na současnou situaci v souvislosti s pandemií koronaviru.

O zrušení veškerého programu vánočních trhů včetně plánovaného rozsvěcení vánočního stromu rozhodlo ve čtvrtek minulý týden po dohodě s pořadateli trhů také vedení Olomouce, návštěvníci centra však mají k dispozici na náměstích zhruba 130 stánků.

Některá města v Ústeckém kraji ruší větší akce spojené s adventem. V Děčíně například nebude kvůli sílící epidemii koronaviru rozsvícen vánoční strom za účasti veřejnosti, neuskuteční se ani mikulášská jízda na Kozí dráze.

Témata: Vánoce advent