Lockdown pro neočkované? V Česku by se de facto mohl týkat všech!

Lidé v rouškách, ilustrační foto.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. listopadu 2021 15:15 | Aktualizováno: 18. listopadu 2021 16:17

Šíření koronaviru v Česku se nedaří zpomalit, za úterý laboratoře odhalily rekordní počet nových případů nákazy. Skloňují se proto nejrůznější opatření. Experti ale mají obavy, že se situace v podstatě úplně vymkne kontrole.

V posledních dnech se především řešilo, zdali by nebylo vhodné zvolit postup po vzoru sousedního Rakouska, kde prakticky zavedli lockdown neočkovaných osob, které nyní mohou maximálně do práce či na nákup.

Experti z MESES (Mezioborová skupina pro epidemické situace) ovšem ve svém včerejším stanovisku vyjádřili obavu, že vývoj může přinést uzávěru celé společnosti.

Odborníci zmínili, že končící Babišova vláda prohlásila, že se chce vyhnout lockdownu a zavírání škol. I podle nich by bylo žádoucí se takovému scénáři vyhnout.

"Pokud ale bude současný vývoj pokračovat, nastane de facto lockdown a zavření škol, protože velká část tříd a pracovních kolektivů v důsledku vysoké virové nálože v populaci onemocní a půjde do izolace a jejich rizikové kontakty budou umístěny do karantény," dodala MESES.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR očkování