Vrací se povinné testy ve školách i firmách! Na návštěvu některých služeb ale stačit nebudou!

Vláda Andreje Babiše

Autor: stars24.cz, ČTK

18. listopadu 2021 14:33 | Aktualizováno: 18. listopadu 2021 15:10

Vláda se podle premiéra Andreje Babiše (za ANO) shodla na pokračování plošného testování ve školách. Předpokládá, že nová protiepidemická opatření budou platit do konce února. Řekl to po dnešním jednání vlády. Zavede se také plošné testování ve firmách. Jako potvrzení o bezinfekčnosti se už ale PCR ani antigenní testy uznávat nebudou, pouze očkování a prodělání koronaviru.

Potvrzení o bezinfekčnosti je nyní třeba překládat například při návštěvě restaurací, sportovišť, kulturních a dalších hromadných akcí či například u kadeřníka. Nově už nebude stačit test a bude potřeba prokázat se covid pasem potvrzujícím očkování nebo dokladem o prodělání nemoci.

Vláda se shodla na pokračování testování ve školách

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude testování nastaveno tak, aby nemusely chodit do karantény celé třídy, ale jenom pozitivně testovaný žák.

"Bude to tak, jak to bylo doposud. Testy budou zaváženy do škol ze Správy státních hmotných rezerv, budou se testovat děti, které jsou neočkované," popsal Vojtěch. Testovat se bude antigenními samotesty, vláda podle Babiše řešila jejich nákup. Do pondělního jednání kabinetu bude shromažďovat požadavky tak, aby bylo dost testů do konce února.

Ve středu hlavní hygienička Pavla Svrčinová hovořila o tom, že plošné testování nemá dostatečný efekt, což se ukazuje v zemích, jako je Rakousko nebo některé německé spolkové státy, kde se na šíření nákazy neprojevilo. Proto se podle ní po dvou kolech testování 22. listopadu a 29. listopadu pokračovat nemělo. Testovat navrhovala pouze v ohniscích nákazy, jak rozhodne krajská hygienická stanice.

Právě ukončení testování ve školách odborníci kritizovali. Podle nich se vláda takzvaným bavorským modelem, který dál neuznává negativní testy, měla inspirovat kompletně. "Inspirovali jsme se v bavorském modelu, ale není to bavorský model. Aby se ty detaily neporovnávaly," řekl dnes Babiš.

Od 22. 11. již nebude možné se při ubytování na kolejích prokazovat Ag samotestem. Ubytování bude možné pouze s prokázaným OTN, kdy T = PCR test ne starší než 72 hodin nebo Ag test z odběrového místa ne starší než 24 hodin. Testem se bude nadále potřeba prokazovat každých 7 dní.

— Robert Plaga (@RobertPlaga) November 18, 2021

V současné době je schváleno plošné testování antigenními samotesty ve školách na pondělí 22. a 29. listopadu. V části škol se testuje už od začátku listopadu. V pondělí 1. listopadu odhalily testy v osmi okresech asi 700 pozitivně testovaných. O týden později se testovalo v 31 okresech a nákaz bylo 3423, z nich více než tři čtvrtiny byly na základních školách. Ve 22 okresech se testovalo také v pondělí 15. listopadu, výsledky ještě k dispozici nejsou.

Povinné testování platí pro základní a střední školy. Vysokoškolští studenti mají povinnost při výuce nosit respirátory. Povinnost předkládat covidový certifikát mají ubytovaní na vysokoškolských kolejích. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru napsal, že kromě potvrzení o očkování nebo prodělané nákaze bude možné se prokázat dál také negativním testem každých sedm dní, u antigenního ne starším než 24 hodin a u PCR testu ne starším než 72 hodin.

Testování ve firmách zřejmě jen pro neočkované

Vláda podle premiéra zavede i plošné testování ve firmách. Příspěvek by měl být ve stejné výši jako na jaře. Počítá se s tím, že opatření bude platit do konce února příštího roku. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) doplnil, že testování ve firmách by vláda měla schválit v pátek, opatření by mělo platit už od pondělí, uvedl.

Každý člověk, který půjde do práce, se bude podle Havlíčka muset prokázat certifikátem o očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu. Zároveň zůstane možnost otestovat se antigenní samotestovací sadou na místě, a to pod dohledem.

Testování se bude týkat jen neočkovaných lidí, vláda ale pravděpodobně podle Havlíčka schválí, že se budou muset testovat i očkovaní lidé nad 60 let.

Testování se bude podle Havlíčka vztahovat na všechny typy firem, platit to bude i pro státní organizace a obce.

Jednání vlády o opatřeních bude pokračovat v pátek a pondělí

Vláda ANO a ČSSD se kvůli úpravě opatření proti šíření covidu-19 sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o přesném textu usnesení. Pokračovat v jednání bude kabinet v demisi v pondělí večer, kdy ministři budou jednat o kompenzacích pro firmy.

Kabinet o budoucnosti koronavirových pravidel začal jednat toto pondělí, kdy však ministři po třech hodinách k žádnému rozhodnutí nedospěli. Dnes rozhodli o zavedení pravidel podobných tzv. bavorskému modelu, ale s některými rozdíly, řekl Babiš. Testování ve školách bude pokračovat, opět se bude testovat i ve firmách, pravděpodobně do konce února. "Zítra (v pátek) ve 12:00 bude další vláda, která rozhodne o textaci," řekl Babiš.

Odklad schválení přesného textu opatření na pátek podle Babiše není způsoben tím, že by kabinet zvažoval, zda nebude nutné vyhlásit nouzový stav. "Úředníci to musí napsat, aby to vláda mohla odhlasovat," uvedl.

Další zasedání kabinetu bude v pondělí, kdy se obvykle konají řádná zasedání. Podobně jako tento týden začne až večer, tentokrát v 17:00. "Budeme na něm řešit kompenzace pro firmy," řekl Babiš. Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) uvedl, že v pondělí předloží konečný návrh programů na podporu podnikatelů, detaily ještě kabinet řeší s příslušnými svazy.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví