Zeman potvrdil, že ho propustí z nemocnice! Co říká návrhu Fialovy vlády?

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. listopadu 2021 17:22 | Aktualizováno: 17. listopadu 2021 20:42

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády Petra Fialy (ODS). Jméno neuvedl, kandidáta ale osobně nezná, řekl dnes televizi Nova. Aby nemusel vetovat celou vládu, Fialovi navrhne, aby dotčený úřad řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády.

U několika kandidátů na ministry má podezření, že resortu nerozumí, jejich vetování ale neplánuje.

Zeman to řekl v předtočeném rozhovoru, který vznikl před jeho dnešním jednáním s Fialou. Ten po jednání novinářům sdělil, že má Zeman připomínky k jednomu z kandidátů, jméno zveřejnit nechtěl. Měnit návrh na složení vlády ale Fiala neplánuje.

Server iDNES.cz a rádio Frekvence 1 s odvoláním na své zdroje uvedly, že Zeman má výhrady k pirátskému kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému. Do sporu se v minulosti Zeman dostal také s tehdejším rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem, který před sněmovními volbami v roce 2013 odmítl vystoupení hlavy státu v prostorách Masarykovy univerzity.

Zeman řekl, že se bude snažit vyjít Fialovi při jmenování vlády vstříc. "Koneckonců známe se dlouhá léta, tykáme si a měli bychom spolupracovat, takže i když u několika ministrů mám podezření, že resortu, který mají řídit, vůbec nerozumí, protože se jím nikdy nezabývali, tak budu tak tolerantní, že velmi pravděpodobně svoje veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě," řekl prezident. Nepůjde podle něj o personální averzi, protože se s daným kandidátem nikdy neviděl. "Budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu a přes které nepojede vlak," dodal.

Zeman poznamenal, že aby nebrzdil sestavení vlády jako celku, protože vetem jednoho ministra by vetoval celou vládu, poradí Fialovi, aby resort buď obsadil sám, nebo pověřil jiného člena vlády.

Prezident očekává, že propuštěn bude během několika dní

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) bude během několika dnů. Odjede na zámek do Lán a bude přijímat kandidáty na ministry v chystané vládě Petra Fialy (ODS). Zeman to dnes řekl na Nově. Prezident se také zastal svého kancléře Vratislava Mynáře, který čelil kritice za to, jak informoval o Zemanově zdraví.

Prezident se ÚVN léčí od 10. října. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že Zemanovo propuštění z nemocnice lze očekávat ve velmi blízké době.

Mynáře označil Zeman za profesionála.

Témata: Miloš Zeman Ústřední vojenská nemocnice Praha