Miloš Zeman se v nemocnici přestěhoval! Navštíví ho Babiš i Čaputová!

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. listopadu 2021 14:40

Prezident Miloš Zeman byl dnes v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Návštěvy budou moct trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie.

Odpoledne prezidenta navštíví premiér Andrej Babiš (ANO), v úterý ve 13:00 slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Prezident je v nemocnici déle než měsíc.

Zeman byl v posledních dnech na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli epidemii covidu-19.

"S primárním záměrem umožnit uskutečnění očekávatelných návštěv u prezidenta republiky Miloše Zemana byl pacient přemístěn 15. listopadu 2021 na lůžko dlouhodobé péče," uvedla Zinke. Uvedla, že všechny návštěvy u pacientů na lůžkách dlouhodobé péče nesmějí trvat déle než 30 minut, musí se uskutečnit na pokoji, kde je dotyčný hospitalizován, a u pacienta nesmí být v jeden okamžik více než dva lidé. Návštěva musí mít nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

"Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně," dodala mluvčí.

Jako první dnes za Zemanem přijede Babiš, a to v 17:00 před večerním jednáním vlády. Od převozu prezidenta do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky.

V úterý Zemana v nemocnici navštíví Čaputová. Tento týden by měl přijmout také předsedu ODS Petra Fialu, kterého pověřil sestavením vlády. Kandidát na premiéra chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Témata: Miloš Zeman