Nová opatření: Testy neočkovaných zdravotníků, na vysokých školách respirátory!

Covid-19, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. listopadu 2021 10:30

Od 15. listopadu se budou muset povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19. Rozhodla o tom dnes vláda, po jednání to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pravidelné testování budou muset podle Vojtěcha podstoupit všichni neočkovaní zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty. Testování se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

V pátek se také znovu sejde vláda, která projedná další opatření proti šíření epidemie covidu-19. Jaká budou, nechtěli členové vlády říci. Ještě před tím se ve čtvrtek ráno uskuteční schůze vládní rady pro zdravotní rizika, která návrhy opatření probere. Situace není dobrá, v úterý bylo do nemocnic přijato asi 330 lidí, jejich průměrný věk je 65 let, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením epidemie je podle něj očkování. Lockdown vláda nechystá, řekl.

Vojtěch doplnil, že vláda nemůže nařizovat uzávěry bez nouzového stavu, proto volí režimová opatření, která chce dále zpřísňovat. Už dříve se mluvilo o tom, že by například vstup na některé akce byl povolen jen očkovaným a lidem po prodělání nemoci. Nyní jako prokázání bezinfekčnosti platí i negativní test.

Studenti vysokých škol budou od 15. listopadu muset nosit respirátory i v rámci výuky. Rozhodla o tom dnes vláda, po jednání to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mimořádné opatření bude platit v učebnách, kde se schází alespoň 50 studentů.

Aktuálně mají studenti vysokých škol povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni.

"Ochrana dýchacích cest se rozšiřuje na vysoké školy a vyšší odborné školy tam, kde bude alespoň 50 studentů," uvedl Vojtěch. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že na rozdíl od nižších typů vzdělávání jsou na vysokých školách smíšené kolektivy, a hrozí tak vyšší riziko přenosu nákazy mezi více lidí. Respirátory při výuce musí už začátku listopadu nosit neočkovaní učitelé.

Premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Vojtěchem po jednání vlády varoval, že se epidemická situace v Česku nevyvíjí dobře. V pátek kvůli tomu kabinet projedná další koronavirová opatření. Ještě před tím se ve čtvrtek ráno uskuteční schůze vládní rady pro zdravotní rizika, která návrhy opatření probere.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví Zdravotnické roušky Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR