Pád lanovky na Ještědu: Nové informace o tragické nehodě!

Hasiči zasahují u pádu kabinové lanovky na Ještědu. (31.10.2021) 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2021 9:59

Vyšetřování pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještědu v Liberci potrvá přes půl roku. Prasklo tažné lano, ale jen to by její pád nemělo způsobit, řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

V neděli jedna ze dvou kabin při cestě z vrcholu spadla. Pád zhruba z třicetimetrové výšky nepřežil průvodčí, který v ní byl sám. Záchranáři 13 cestujících a průvodčího z druhé kabiny evakuovali. Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, na místě jsou i inspektoři Drážní inspekce.

Přednosta lanovky Vladimír Štěpán dnes ČTK řekl, že práce spojené s revizí, které měly začít dnes, se kvůli vyšetřování odkládají. Z události je zdrcený, vysvětlení pro pád kabiny nemá. Zatím není jasné, kdy lanovka bude moci být opět v provozu. Před tragickou nehodou České dráhy počítaly s odstávkou do 13. listopadu, podle přednosty to ale v tomto termínu určitě nebude.

Podle inspektora Kučery v neděli našli zbytky prasklého tažného lana a dnes inspekce pokračuje ve vyšetřování. "Předpokládám, že na místě mimořádné události budeme ještě dnes a pak už se tam vracet nebudeme, že už to bude spíše dokazování, papíry, výslechy a tak dále," uvedl.

Podle něj vyšetřování inspekci potrvá minimálně půl roku. "Třeba taková kontrola defektoskopie lana trvá několik měsíců. Stejně tak to, že praskne tažné lano, by nemělo způsobit pád kabinky lanové dráhy. Jsou tam mechanismy, které mají nějakým způsobem fungovat, a my musíme zkoumat, proč se ta kabina zřítila," dodal.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Je v majetku Českých drah. Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, cvičení se konají každoročně. Bezmála v 90leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný. Co se stalo, zatím není jasné, od pondělí měla být lanovka mimo provoz kvůli pravidelné revizi před zimní sezonou

Témata: pád lanovky na Ještědu (31.10.2021)