Polární záře k vidění nebyla! Jinak tomu nebude ani v noci na pondělí!

Polární záře.

Autor: stars24.cz, ČTK

31. října 2021 12:25 | Aktualizováno: 31. října 2021 18:48

Polární záře z území Česka v noci na dnešek pozorovatelná nebyla. Ačkoliv odborníci připouštěli, že by mohl úkaz nastat z neděle na pondělí, Česká astronomická společnost (ČAS) v podvečer na facebooku uvedla, že ho od nás nakonec lidé nespatří. Odborníci předpovídali možnost pozorování záře v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

"Jenom pro uzavření kauzy polární záře přidáváme obrázek slunečního větru ze sondy ACE. Kýžený oblak hmoty ze Slunce dorazil. Podle Solarham.net asi v 10:15 SEČ. Bohužel rychlost slunečního větru se zvýšila jen na asi 450 km/s, mnohem méně, než se čekalo. Také aktivita geomagnetického pole byla jen krátkodobě na stupni 4 a to se očekával minimálně 7. Můžeme tedy shrnout, že došlo k nejvíce negativnímu scénáři. Oblak dorazil později a navíc nenastaly žádné polární záře zajímavé i pro obyvatele ČR. Nicméně nenechme se odradit, příště to může být lepší," uvedli zástupci ČAS na sociální síti.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR dnes dopoledne ČTK sdělil, že polární záře v noci na dnešek nastala, ale byla vidět jen ze severských zemí a ani tam nebyla příliš silná.

Suchan uvedl, že některé fyzikální hodnoty, podle kterých se posuzuje, kdy a kde bude polární záře vidět, se v noci nepatrně zvýšily. "Vypadá to ale pouze na slabý boční zásah Země oblakem nabitých částic uvolněných ze Slunce o dva dny dříve při silné erupci třídy X1," sdělil Suchan.

Odborníci po čtvrteční silné sluneční erupci předpovídali silné arktické polární záře, u nichž byla šance, že je v noci na neděli spatří i lidé z území Česka a Slovenska.

Astronom Petr Horálek už dříve ČTK sdělil, že v podmínkách Česka lze záře statisticky pozorovat jednou ročně. V některých letech se však neobjeví vůbec, v jiných naopak několikrát do roka. Vyšší výskyt je v době kolem maxima jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, které nastane v roce 2025. Poslední výraznou polární záři spatřili lidé z území Česka v březnu 2015.

Témata: Polární záře astronomie