Číšník, kterého zmlátili cizinci v Praze, poprvé promluvil!

Nizozemci, kteří v centru Prahy napadli číšníka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. května 2018 9:42

Číšník, kterého v Praze napadla a zmlátila skupina Nizozemců, poprvé promluvil. Celá země chce slyšet, jak na tom je a co z celého asi minutového incidentu vlastně pamatuje. On sám by si ale přál jediné - vrátit se ke svému malému synkovi a na vše zapomenout.

Přestože se téměř každý den v médiích objevuje fotka, jak bezvládně leží na zemi, nikdo vlastně neví, jak vypadá. A to Miroslavovi vyhovuje. I s médii komunikuje prostřednictvím zmocněnce pro komunikaci - bývalým kriminalistou Jiřím Brychem.

„Nejvíc si přeji, abych byl zdráv jako před začátkem tohoto nešťastného incidentu, co se mně udál. Taky mě čeká těžká operace. Doufám, že nebudu mít trvalé následky do budoucna a vše dopadne výborně. Abych se mohl dále plně věnovat roli otce, bez nějakých dalších psychických újem na zdraví,“ řekl Miroslav Právu prostřednictvím Brycha.

Bývalý kriminalista se podle svých slov s napadeným mužem zná už pár let. „Míra ví, že jsem býval vyšetřovatelem násilných trestných činů, tedy toho, co se mu teď stalo. Bylo přirozené, že jsem schopen mu pomoci, protože to znám z praxe. Navíc bezpečností se zabývám pořád,“ vysvětlil Brych deníku.

Co přesně teď Miroslava čeká, Brych upřesnit nechtěl. Podle dostupných informací číšník prodělal operaci poraněného oka, lékaři mu také musí dát dohromady rozbitou čelist. Expolicista upřesnil, že i když není muž v ohrožení života, je stále na jednotce intenzivní péče. „Dva dny byl ale v umělém spánku s krvácením do mozku,“ prozradil Brych.

Situaci navíc komplikuje fakt, že rodina to má za Miroslavem daleko, protože číšník není z Prahy, ale z Brna – a do hlavního města jezdil jen za prací. Se svými blízkými je prý ale v kontaktu každý den – ať už při osobních návštěvách nebo po telefonu. Pomoci se mu prý teď snaží nejen rodina, ale i jeho kolegové z pražské restaurace a dokonce i naprosto cizí lidé.

Lidé mu nabízí i finanční pomoc, Miroslavovi přátelé už podle Brychových informací zakládají transparentní účet. Nabídku finanční kompenzace od dvou nizozemských bratrů, které za číšníkovo napadení čeká v Česku soud, ale prý zatím Miroslav neřeší.

Brych také celý incident okomentoval pro server Seznam Zprávy. „Nešlo o obranu, když se zaměříte jen na ty dva, co jsou teď ve vazbě, tak v jednu chvíli, když je Míra na zemi, tak na něj útočí oba. Jeden ho silně mlátí do obličeje a druhý ho kope do zad. Tam vůbec nejde o nějakou obranu, tam jediný účel je toho člověka totálně vypnout a zlikvidovat,“ říká Brych. „Z mého pohledu je to čistě likvidační věc,“ dodává

Podle Brycha je také zřejmé, že ti, kteří číšníka zbili, věděli, co dělají. „V momentě, kdy se ta situace vyhrotila, tak jeden z obviněných jde automaticky do bojového postoje. Je vidět že to není amatér, že ví, co se bude dít, a ví, co chce udělat. Je to likvidační zákrok a musí tam přijít trest,“ má jasno Brych.

Naznačil také, že číšník měl štěstí, že brutální útok vůbec přežil. „Pohyboval se na hraně mince, ta spadla na stranu, že žije. Ale mohla spadnout také na stranu, že zemře. Kop do obličeje mohl být tím posledním,“ dodal Brych.

Témata: napadení číšníka skupinou Nizozemců