ZOO Praha slaví 90 let: Jak si významné výročí připomíná?

ZOO Praha

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. září 2021 16:50

ZOO Praha patří k nejlépe hodnoceným zoologickým zahradám na celém světě. Právě dnes je tato instituce v provozu neuvěřitelných 90 let. Navzdory všem povodním a dalším peripetiím.

ZOO se otevřela 28. září 1931 na ploše 24 hektarů, první výběh u hlavního vchodu byl původně určen pro vlky, dnes slouží pandám červeným. Prvním zvířetem v pražské zoo byla vlčice Lotta a po ní mladá lvice Šárka.

Vedení zoologické zahrady si dnes samozřejmě významné výročí připomíná. Jak informuje v tiskové zprávě na webu, veřejnosti představilo speciální trojské tolary. 

Jde o cenné tisky, na nichž jsou vyobrazeny jedny z nejpopulárnějších zvířat Zoo Praha – slon indický, lachtan jihoafrický a gorila nížinná. 

"Na našich ‚bankovkách‘, správně pamětních listech, máme uvedeny hodnoty 100, 500 a 1000 trojských tolarů. Ty odkazují na někdejší jáchymovský tolar, který dal název dolaru. A přídomek ,trojský‘ je spolu s vyobrazením Trojského zámku na rubu vyjádřením úcty k místu, kde se naše zoologická zahrada nachází," uvedl ředitel Miroslav Bobek.

Témata: ZOO Praha Miroslav Bobek (ředitel zoo Praha)