Jana Maláčová si posvítila na firmy a řekla, kolik z nich porušuje zákoník práce!

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová slaví zvýšení důchodů.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. září 2021 19:14

Zhruba ve třech čtvrtinách ze 123 kontrolovaných firem, na které se zaměřila inspekce práce při dvouměsíční akci Férová práce, se zjistilo porušení pravidel a zákoníku práce. Zjištění se týkala odměňování, pracovní doby či pracovních smluv.

Předběžné výsledky na tiskové konferenci zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický. Oba jsou v čele pražské kandidátky sociálních demokratů do sněmovních voleb. Podle Hospodářské komory Maláčová a její poradce zavlekli státní inspekci práce do předvolební kampaně a poškodili její věrohodnost. Závěry kontroly komora považuje za nedůvěryhodné.

Kontrolní akce vyvolala před nedávnem ostrou kritiku poté, co se ministryně a její poradce osobně účastnili inspekce v Krupce na Teplicku. Fotografie pak zveřejňovali na sociálních sítích. Podle kritiků neměl Stropnický k účasti na kontrolní akci oprávnění. Nepatří ani k úředníkům, ani k cizinecké policii. O případu jednal pak i Senát a žádal vysvětlení. Ministryně poté řekla, že její přítomnost zvedá o téma pracovních podmínek zájem a na kontroly bude chodit dál. Stropnického přítomnost zdůvodnila tím, že její poradce má na starosti dodržování zákoníku práce a o situaci se přesvědčuje v praxi. Kritici mluvili o předvolební kampani.

Podle ministryně měly kontroly poukázat na to, že po epidemii a otevření ekonomiky se pracovní pravidla zásadně porušují a musí se začít dodržovat. Inspekce se zaměřila na 167 zaměstnavatelů. Většinou k nim zamířila na podnět či stížnost, upřesnila Maláčová. Dokončených je zatím 123 kontrol u 30 firem a 93 jejich subdodavatelů a agentur. V 95 případech se zjistila porušení pravidel, tedy v 77 procentech.

"Zjištění jsou velmi závažná. Mimořádná kontrolní akce Férová práce ukazuje, že dochází ve zvýšeném množství k porušování zákoníku práce. Nejsou to žádné gentlemanské prohřešky," uvedla Maláčová. Podle ní budou kontroly pokračovat.

Kontroly začaly 21. června a trvaly do 23. července. Maláčová řekla, že inspektoři odhalili porušení u 29 z 30 kontrolovaných firem a u 66 z 93 subdodavatelů a pracovních agentur. Zjištění bylo celkem 277. Týkala se odměňování, chybné evidence pracovní doby, pracovních smluv a dohod, rovného zacházení, náhrad mzdy či součinnosti zaměstnavatelů s odbory. Stropnický jmenoval čtyři podniky, s nimiž inspekce zahájí správní řízení. Hrozí jim až dvoumilionová pokuta.

Témata: Jana Maláčová (ČSSD) firmy