Ve středu potvrzeno 261 případů, počty nákaz třetí den rostou!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

2. září 2021 9:10

Laboratoře v Česku odhalily ve středu 261 nově nakažených koronavirem, což je o 16 víc než ve stejný den v minulém týdnu. V mezitýdenním srovnání rostou počty nových případů třetí den v řadě. Na 100.000 obyvatel Česka připadá za posledních sedm dní 13 nových případů nákazy novým typem koronaviru.

Tento údaj stagnuje, stejně jako reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, které se drží těsně nad hodnotou jedna. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo eviduje za středu téměř 80.000 provedených testů, o 10.000 méně než v úterý. Testy prováděné ve školách totiž tato statistika nezahrnuje.

Nákaza se dlouhodobě nejvíce šíří v Praze, kde na 100.000 obyvatel připadá za poslední týden 26 nově odhalených případů infekce. Následuje Karlovarský kraj s 20 případy a Jihočeský s 18 případy. Naopak nejnižší incidenční číslo má Královéhradecký kraj. Na 100.000 obyvatel tam připadá pět nových případů za poslední týden.

Reprodukční číslo k dnešku je stejně jako předchozí dva dny 1,05. Pokud je větší než jedna, epidemie zrychluje, pod touto hodnotou zpomaluje. V poslední době se tento sledovaný ukazatel pohybuje těsně kolem této hranice.

Podle odborníků bude epidemie s nynějším návratem lidí z dovolených a návratem dětí do škol sílit. I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale nadcházející vlna neměla být tak silná jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to díky očkování i značnému počtu lidí, kteří už covid prodělali.

Od začátku loňského března, kdy se v České republice objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30.404 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Hospitalizovaných v nemocnicích s prokázaným covidem bylo ve středu 53 lidí, devět z nich ve vážném stavu. Před rokem ve stejnou dobu vyžadovalo nemocniční péči asi třikrát víc pacientů s covidem.

Počet úmrtí, hospitalizací i závažných průběhů onemocnění výrazně snižuje očkování. Zdravotníci ve středu podali v celé zemi vakcínu proti koronaviru přes 17.000 lidí, v mezitýdenním srovnání zhruba o polovinu méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě zvýšit. Dokončené očkování má nyní v republice - po osmi měsících vakcinace - přes 5,7 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví