Miloš Zeman mluvil ve škole v Brně o dětech, které zkolabovaly hlady!

Zeman zahájil školní rok v ZŠ a MŠ Merhautova v Brně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. září 2021 14:38

Prezident Miloš Zeman zahájil dnes školní rok v ZŠ a MŠ Brno v Merhautově ulici. Ve svém proslovu v tělocvičně, kde ho přivítali prvňáčci s rodiči, zmínil problematiku dětí ze sociálně slabých rodin, které nejsou s to platit školní obědy.

Zeman uvedl, že se dozvěděl o dvou dětech ze školy, které zkolabovaly hlady. Zmínil také dalšího chlapce, který jednou v pátek snědl při obědě 15 knedlíků. "Když mu říkali, že ho bude bolet břicho, odpověděl, že příště bude jíst až v pondělí. A já se ptám, co je to za rodiny, které nedají svým dětem najíst," uvedl prezident. Vyslovil přání, aby existovala přátelská spolupráce mezi rodinou a školou.

Ředitelka školy Jana Foltýnová ČTK řekla, že případy, o nichž Zeman mluvil, jsou staré několik let a prezident se je dozvěděl z materiálů a článků o škole, které si nastudoval. "Byla jsem překvapená, jak dobře je připravený," uvedla. Dodala, že podobné problémy už na škole nejsou, rodiny využívají bezplatné obědy nebo svačiny za menší platbu, škola využívá peníze z operačního programu EU.

Obědy dětem ze sociálně slabých rodin zajišťuje také například projekt Obědy do škol. Má zajistit dětem v hmotné nouzi teplou stravu. Zaměřuje se na děti od tří do 15 let, které navštěvují základní či mateřskou školu. Podobné projekty mají i různé charitativní organizace.

"Někdy je nutný zásah na ochranu našich dětí, aby tyto děti nehladověly, aby je rodiče posílali do školy a aby ve svých rodinách byly děti v pohodě," řekl Zeman. Připomněl, že podepsal zákon, který omezuje sociální dávky v případech, kdy rodiče tyto povinnosti nesplňují.

Témata: Miloš Zeman