Vláda rozhodla o třetí dávce očkování! Podávat se začne už v září!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

30. srpna 2021 17:40

Třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 se budou lidé moci očkovat od 20. září, nejméně osm měsíců po své poslední dávce. Pokračovat v přeočkovávání se bude i příští rok, řekl dnes po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda podle něj vzala na vědomí podmínky, které dnes schválila Rada vlády pro zdravotní rizika.

"Od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktického lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst," uvedl ministr. Dodal, že očkování je i nadále dobrovolné.

Doporučeno je očkování zejména lidem, kterým hrozí při nákaze vyšší riziko, tedy starším 60 let a chronicky nemocným. Podle Vojtěcha se ale budou postupně očkovat i ostatní, kteří budou více než osm měsíců po dokončené vakcinaci. Loni v prosinci začala vakcinace seniorů starších 80 let a zdravotníků, postupně se přidávali další věkové skupiny nebo vybraní příslušníci integrovaného záchranného systému. Na konci února se mohli k očkování přednostně hlásit také například učitelé.

Celkem už dostalo v ČR obě dávky očkování podle dostupných dat více než 5,69 milionu lidí, od července se očkují i děti nad 12 let. Proočkovanost v různých regionech se liší. Situací se dnes dopoledne podle Vojtěcha zabývala i rada pro zdravotní rizika. "Postupně vnímáme na mapě, že situace se postupně lepší i v příhraničních regionech," dodal. Do terénu už podle něj vyjelo 46 mobilních očkovacích týmů.

Podle premiéra Andreje Babiše mají motivovat k očkování seniory i praktičtí lékaři. "My jsme to probrali na radě pro zdravotní rizika, pojišťovny chtějí motivovat naše praktiky, pokud ten praktik přesvědčí nějakého seniora nad 65 let, aby se poprvé naočkoval, tak ho chtějí motivovat částkou 380 korun, což si myslím, že je dobrá iniciativa. Uvidíme, jak to bude fungovat, mělo by to začít 1. září," řekl ČTK Babiš při dnešní návštěvě Chrudimi. Zatím neočkované má pomoci podle ministra přesvědčit i další pokračování mediální kampaně o očkování. Vláda podle Vojtěcha vzala na vědomí informaci o dalším nákupu prostoru v médiích.

Posilující dávky budou jen mRNA vakcínami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, dostanou je i zájemci, kteří byli dříve očkovaní vektorovou vakcínou Astra Zeneca nebo jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson. Očkovat se lidé budou moci u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech nemocnic, velká centra mimo zdravotnická zařízení během září většinou skončí.

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Také některé české studie ukazují, že zejména u seniorů po několika měsících mohou protilátky po očkování výrazně klesnout. "Budeme také dál sbírat data," dodal ministr.

Za rizikové odborníci považují kromě seniorů rovněž chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních. Ohrožení jsou také lidé, kteří musí mít kvůli léčbě oslabený imunitní systém, například po transplantacích.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučuje očkovat také osoby s mentálním postižením, protože jim hrozí těžší průběh nemoci a zároveň nejsou schopni dodržovat některá protiepidemická opatření. Podle odborníků, které vede epidemiolog Petr Smejkal, je vhodné na podzim přeočkování proti covidu-19 spojit s očkováním proti sezonní chřipce.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR