Denní nárůst nakažených je za pátek vyšší než před týdnem!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2021 8:46

V pátek laboratoře v Česku odhalily 184 nových případů koronaviru, to je o 14 víc než před týdnem. Reprodukční číslo udávající průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného je třetí den po sobě těsně nad hodnotou jedna, oproti předchozímu dni zhruba o setinu kleslo na necelých 1,04.

Pokud je číslo menší než jedna, epidemie zpomaluje. Klíčovým ukazatelem při šíření nákazy je také počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, který se v posledních dnech výrazně nemění. Před víkendem bylo hospitalizovaných 65 nakažených. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel, stouplo na 13, předtím bylo devět dní v řadě na hodnotě 12. Velké rozdíly zůstávají mezi kraji i okresy. Reprodukční číslo se tuto středu vrátilo nad hodnotu jedna, předtím bylo čtyři dny pod touto sledovanou hranicí.

Počet lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích, se v posledních době pohybuje mezi 60 a 70. V pátek jich bylo 65, podobně jako předchozí všední dny tohoto týdne a o pět méně než před týdnem. V těžkém stavu je momentálně v nemocnicích 12 pacientů s covidem.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru. Drtivá většina nakažených se vyléčila a 30.401 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Na tento týden zatím připadá pět úmrtí.

Počet úmrtí, hospitalizací i závažných průběhů onemocnění výrazně snižuje očkování. Zdravotníci v pátek naočkovali v Česku proti koronaviru asi 32.000 lidí, v mezitýdenním srovnání je to asi o 17.000 méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě navýšit. Dokončené očkování má nyní v republice - po osmi měsících vakcinace - přes 5,6 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně 70 procent populace. Očkovat se je nyní možné od 12 let.

S nynějším návratem lidí z dovolených a dětí z prázdnin bude epidemie covidu-19 podle odborníků sílit, i při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale neměla být tak silná jako loni na podzim. V druhé polovině září by v nemocnicích mohlo být podle odhadů zdravotnických statistiků kolem 500 lidí s koronavirem, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče. Když letos v březnu zasáhla Česko dosud nejsilnější vlna epidemie, vyžadovalo nemocniční péči přes 9000 lidí, stovky z nich byly v těžkém stavu a nemocnice na hraně svých kapacit omezovaly neodkladnou péči.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)