Samosběr Vojnice 2021 zahájen! Jaké plodiny jsou k mání?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

25. srpna 2021 17:07 | Aktualizováno: 26. srpna 2021 22:00

Pokud vám za nižší cenu zeleniny stojí nějaké to úsilí, tak vězte, že na polích u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce odstartoval každoroční samosběr. Co všechno je k mání?

Jak farmář Ladislav Kašpar avizoval na webových stránkách, samosběr byl zahájen dnes v 9 hodin. Již v červnu ČTK řekl, že letos očekává lepší úrodu zeleniny než loni. 

"Chladné jaro nám nějaké velké škody nezpůsobilo. Zelenina má zatím zhruba deset až 14 dní zpoždění, hlavně ta teplomilná, jako jsou cukety či melouny," nechal se tehdy slyšet s tím, že to plodiny doženou. 

Ve Vojnicích nabízí samosběr mrkve, cibule, zelí či červené řepy. Pěstitel však na webu dává určitá doporučení, třeba lidem, kteří stojí o bílé zelí na kvašení, radí jej odebírat až po 15. září z důvodu zralosti a tím i lepší kvality.

Pro čerstvou zeleninu si loni na pole u Vojnic přijely tisíce lidí. Kašpara překvapila skladba zákazníků, kteří neváhali obléknout pracovní oděv a vyrazit do pole sklízet zeleninu pro vlastní spotřebu. Původně počítal, že na pole dorazí spíše starší lidé. Zeleninu ale přijely sklízet i mladé rodiny s dětmi. Odměnou za práci na poli jim byla kvalitní zelenina za cenu, která je zhruba o dvě třetiny nižší než na pultech tuzemských obchodů.

Témata: Zelenina