Srážka vlaků na Domažlicku: Jaký je stav vážně zraněných?

Dva vlaky se srazily u obce Milavče na Domažlicku. (4.8.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. srpna 2021 17:10

Všech pět těžce zraněných lidí zůstává po středeční srážce vlaků na Domažlicku ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života, řekli dnes ČTK mluvčí nemocnic. Bez vážných komplikací pokračuje také léčba čtyř středně těžce zraněných.

Srážka expresu a regionálního osobního vlaku si vyžádala tři oběti - dva strojvůdce a jednu cestující. Desítky dalších lidí se zranily. Podle Drážní inspekce a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) rychlík vjel na úsek bez povolení. Mohlo jít o chybu strojvedoucího, nebo závadu techniky.

Fakultní nemocnice v Plzni ve středu převzala z vlakové nehody osm pacientů. Jeden byl hned po ošetření propuštěn do domácího ošetřování, ostatních sedm pacientů je v těžkém nebo středně těžkém zdravotním stavu. "Stále platí, že všichni hospitalizovaní pacienti z vlakové nehody, celkem sedm, jsou ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života," řekla ČTK mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Také obě pacientky, které byly ve středu hospitalizovány v motolské a střešovické nemocnici v Praze, jsou mimo ohrožení života a jejich stav se od čtvrtka nezměnil, uvedly mluvčí nemocnic Pavlína Danková a Jitka Zinke. Z nemocnice ve Stodě na Plzeňsku byli už ve čtvrtek propuštěni oba pacienti s menšími zraněními. Rovněž oba z Domažlické nemocnice už jsou doma, řekl mluvčí Jiřího Kokoška.

Záchranáři po nehodě ošetřili celkem 67 lidí, řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová. Dalších zhruba 20 lehce zraněných cestujících neuposlechlo, aby počkali na místě, a odešli. Do Německa převezly německé sanitky deset lidí hovořících německy.

Materiální škody přesáhnou 100 milionů korun. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. "Šetření pokračuje. Budou probíhat výslechy cestujících z vlaků, budeme vyžadovat různé zprávy, například od Drážní inspekce a Českých drah. To bude trvat několik měsíců," uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Železničáři už ve čtvrtek odstranili oba vlaky a Správa železnic dnes opravuje koleje. Provoz na trati by měl být obnoven dnes vpodvečer.

Témata: srážka vlaků na Domažlicku (4.8.2021)