Očkování proti covidu v Česku: Padla hranice PĚT milionů!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

6. srpna 2021 13:39

Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku od čtvrtka více než pět milionů lidí. Je to téměř 47 procent obyvatel země. Od prosincového začátku vakcinace aplikovali zdravotníci dosud 10,6 milionu dávek vakcíny. V poslední době ale tempo očkování klesá. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Úřad kvůli technickým problémům dnes zatím neaktualizoval počty nových případů nákazy a další data.

Ve čtvrtek podstoupilo očkování v ČR zhruba 50.000 lidí. Je to o deset tisíc méně než před týdnem. Pokles v mezitýdenním srovnání byl zaznamenán v každém dni tohoto týdne. Ještě na začátku prázdnin se přitom denně nechávalo proti covidu očkovat i více než 100.000 lidí.

K tomu, aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je podle odborníků třeba pro kolektivní imunitu nejméně 70 procent očkovaných obyvatel.

Od prosince eviduje nejvíce očkovaní Praha. V hlavním městě podali zdravotníci téměř 1,9 milionu dávek. Přes jeden milion očkování hlásí také jižní Morava, střední Čechy a Moravskoslezský kraj. Naopak v Karlovarském kraji, který je ale nejméně lidnatým regionem Česka, zaznamenali necelých 283.000 očkování.

V zemi se používají čtyři druhy vakcíny. Nejrozšířenější je látka od firem Pfizer/BioNTech, kterou zdravotníci použili u více než 82 procent očkování. Na vakcínu od farmaceutické společnosti AstraZeneca připadá přes osm procent, stejně jako na vakcínu od Moderny. Nejméně rozšířená je jednodávková vakcína Johnson & Johnson, její podíl je necelých 1,5 procenta.

Za poslední týden přibyla čtyři podezření na úmrtí po očkování proti covidu, celkově jich je 98. V počtu úmrtí jsou zahrnuty i případy úmrtí na covid-19, které nastaly po aplikaci první nebo druhé dávky vakcíny. Lidé za uplynulých sedm dní nahlásili také asi 250 podezření na jiné nežádoucí účinky, celkem jich je od začátku očkování 7349. Většinou popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně. Vyplývá to z pravidelné informace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)