Covid v Česku: Komplikace v očkování? Jedna z vakcín nedorazí!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. srpna 2021 17:36

Firma Johnson & Johnson příští týden nedodá do ČR vakcíny Janssen proti covidu-19. Podle plánu budou dodávky na konci srpna, napsal na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Tento typ vakcíny podávali dosud ve svých ordinacích praktičtí lékaři, v červenci pak zejména očkovací centra, kde se lidé nemusí nechat registrovat dopředu. Podávají ji také mobilní očkovací týmy, například v sociálně vyloučených lokalitách, protože stačí jedna dávka. Do Česka ji výrobce dodává od dubna, dosud jí bylo aplikováno téměř 148.000 dávek.

"Právě přišla zpráva ze společnosti Johnson & Johnson, že příští týden nedorazí vakcíny Janssen. Důvodem jsou problémy s výrobou vakcíny. Koncem srpna by dodávky už měly být podle plánu," napsal ministr. Za měsíc srpen měla firma dodat celkem 90.000 dávek.

Dodávky, které si kraje objednaly ve středu, budou podle ministra vyřízené bez problémů. "Zatím máme dost vakcín i pro očkovací místa bez registrace, které dnes očkují touto jednorázovou vakcínou," doplnil. Ministerstvo přitom už dříve plánovalo, že vakcíny firmy Johnson & Johnson nebude už v srpnu dál dodávat do ordinací praktických lékařů, aby ji bylo dostatek pro očkovací centra a mobilní týmy.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)