Tornádo na Moravě: Pro zasažené obce nastává zlomové období!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. srpna 2021 21:02

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) míní, že obce postižené tornádem se dostávají do zlomového období. V oblasti skončili hasiči, kraj jedná s armádou, do kdy v obcích může zůstat.

Hejtman to dnes řekl na setkání setkání s obyvateli v Mikulčicích na Hodonínsku. Zástupci vedení obcí, policie, hasičů, armády i neziskových organizací na setkání zodpovídali dotazy přítomných. Lidé zaplnili kulturní dům, dotazy lidé pokládali asi dvě hodiny.

"Dostáváme se do zlomového období, udělala se spousta práce, obce se čistily, někde se bohužel bouraly domy. Hasiči už splnili úkol, jednáme s armádou, do kdy tady bude moci být. Bude méně materiálu zdarma, lidé řeší věci s pojišťovnami. Proto jsme pozvali zástupce všech složek, které tady působí. Řekli jsme si, že má smysl udělat setkání, aby se dozvěděli všechny potřebné informace," uvedl hejtman.

Konkrétní dotazy směřovaly například na jednání s pojišťovnami, kam vyvézt kontejnery se sutí v Mikulčicích či na lékařskou péči v Lužicích, kde muselo jít k z zemi tamní zdravotní středisko. Dotaz padl i na to, proč starostka Mikulčic Marta Otáhalová posílá pryč dobrovolníky a proč v tamní sportovní hale ukončila ubytování pro ně. Starostka Otáhalová uvedla, že halu nezavřeli, protože se chtěla zbavit dobrovolníků. Řekla, že hala je ve špatném stavu a je potřeba opravit sociální zařízení a střechu, aby v ní děti mohly od září zase začít cvičit. Především na sociálních sítích čelila kritice, že situaci v obci nezvládá. Na začátku minulého týdne do obce přijel situaci uklidnit hejtman Grolich. Ve videu, které poté zveřejnil, starostku podpořil.

Další dotazy se týkaly například financování oprav poničených hrobových míst, lidé se ptali na to, co bude s penězi na transparentních účtech obce, či zda děti budou moci od září v Hodoníně znovu nastoupit do poničené školy U Červených domků. Také děkovali záchranným složkám i dobrovolníkům, kteří v obcích pomáhali.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021)