Němčice nad Hanou: Po srážce vlaků několik zraněných!

Nehody vlaků

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. července 2021 19:48

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se dnes odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, dva vozy osobního vlaku vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Zranění podle ní utrpěl jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí v samotné lokomotivě. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková ČTK řekla, že v obou případech šlo o lehká zranění. Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál vlaku. Vykolejené vozy se budou odstraňovat přes noc, řekl ČTK Karel Hrehuš z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

Vykolejené vozy bude odstraňovat speciální jeřáb, práce by měly trvat přes noc. Hotovo by mohlo být v neděli ráno. Následně se budou ještě opravovat poškozené koleje. Kolem nedělního poledne by mohla být zprovozněna jedna kolej.

Strojvedoucí byl podle Mikiskové s otřesem mozku letecky transportován do olomoucké nemocnice. Zraněný cestující z osobního vlaku byl muž ve středním věku, kterého zdravotníci převezli s poraněním hrudníku do prostějovské nemocnice.

Podle twitteru Správy železnic vykolejily dva osobní vozy, vlak a lokomotiva se srazily ve stanici Němčice nad Hanou. Provoz byl zastaven po 13:00, cestující vozí náhradní autobusy. Podle Drážní inspekce, která na místě zjišťuje příčiny a okolnosti mimořádné události, byly na místě škody odhadnuty na 10,3 milionu korun. Z toho tři miliony korun se týkají osobního vlaku, pět milionů lokomotivy a 2,3 milionu korun je škoda na trati. Podle webu Českých drah by mohl být provoz obnoven v neděli kolem 16:00.

Drážní inspekce za loňský rok eviduje 149 mimořádných událostí s nedovolenou jízdou vlaku nebo nedovoleným posunem, předloni byl počet stejný. Za letošní první pololetí bylo těchto událostí 82, což je o pět víc než před rokem. Za poslední rok šetřila Drážní inspekce několik srážek vlaků, jejichž následky byly tragické. Loni 9. července si čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných. Jen o několik dní později havarovaly vlaky u Českého Brodu na hlavní trati z Prahy na Kolín. Osobní vlak City Elefant Českých drah mířící z Prahy do Řečan nad Labem narazil na kraji Českého Brodu do stojícího nákladního expresu. Nehodu nepřežil strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině, 35 lidí bylo zraněno. Letos v dubnu jeden ze strojvedoucích nákladního vlaku podle inspekce zřejmě nezastavil před návěstidlem a u obce Světec na Teplicku se srazil s jiným nákladním vlakem. Jeden strojvedoucí tehdy srážku nepřežil, druhý se zranil. Škoda byla odhadnuta zhruba na 50 milionů korun.

Témata: Nehody vlaků Vlaky Olomoucký kraj