Vojtěch o nošení roušek: Jak ministr vysvětlil změny v opatření?

Adam Vojtěch (ANO)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. července 2021 10:33

Povinnost nosit ochranu dýchacích cest se tento týden kvůli soudnímu rozhodnutí otřásla v základech. Nakonec by měla platit dál, protože úřady doplnily odůvodnění opatření. Co k tomu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)?

Nové opatření, které vejde v platnost v sobotu 31. července, tak aby plynule navázalo na opatření zrušené soudem, je podle Vojtěch podložené daty ze zahraničních odborných studií.

"Ty dokládají význam ochrany dýchacích cest a její pozitivní vliv na zmírňování šíření nákazy. Opatření obsahuje 20 stran argumentů. Konzultovali jsme ho s hygieniky, zdravotními ústavy a experty skupiny MeSES," podotkl na twitteru.

Doplnili jsme výjimku z nošení ochranných prostředků pro osoby, které mají lékařské potvrzení o tom, že je nemohou používat ze závažných zdravotních důvodů. Tito lidé použijí roušku. Ve výjimečných případech, když to bude uvedeno v lékařském potvrzení, nemusí ani tu.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) July 30, 2021

Ministerstvo také doplnilo výjimku z nošení ochranných prostředků pro osoby, které k tomu mají opodstatněné zdravotní důvody.

"Tito lidé použijí roušku. Ve výjimečných případech, když to bude uvedeno v lékařském potvrzení, nemusí ani tu," dodal Vojtěch.

Témata: Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnické roušky ministerstvo zdravotnictví