Tornádo na Moravě: Hodonín a další města hasiči bezy opustí!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. července 2021 11:28

Profesionální hasiči v obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku končí s likvidačními pracemi, zbývá posledních pět demolic. Z oblasti odjedou ve středu, nejpozději ve čtvrtek. Po jednání krizového štábu to dnes novinářům řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Na místě zůstane armáda a policie.

"Náš mandát se vztahuje na záchranné a likvidační práce, záchranné práce probíhaly v řádech hodin, likvidační končí nyní, rádi bychom je ukončili ve středu nebo ve čtvrtek nejpozději," uvedl Pelikán.

První dny po tornádu v místě působilo denně kolem 1000 hasičů, nyní jich tam je 85. Dneškem končí činnost v Moravské Nové Vsi, kde zbývá jedna demolice, Pelikán uvedl, že v úterý obec předají jejímu vedení. K demolicím bylo v postižených obcích určeno celkem 192 budov, z toho 72 zajišťovali hasiči, pět zbývá, zbytek lidé zvládli svépomocí. V Hodoníně čeká na hasiče demolice například dílen školy, objektu v areálu zoo a také na stadionu. "Z těch pěti demolic už máme tři rozdělané od neděle, kdy jsme se tam přesunuli s technikou," uvedl Pelikán.

Po odchodu hasičů zůstane armáda a policie. "Bude se zaměřovat na zvýšený dohled v jednotlivých obcích ve dne, v noci, a to minimálně do konce prázdnin. Potom uvidíme dál podle vývoje," uvedl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Bouře s tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů v hodině si poslední červnový čtvrtek vyžádaly šest životů a desítky zraněných. Zničily domy, auta i zeleň. Poškodily asi 1200 domů, většinu lze zrekonstruovat.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021)