Tornádo na Moravě: O kolik domů Hodonín a okolí přišly? Kolik zbývá zbourat?

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2021 10:44

Hasičům v jihomoravských obcích zasažených červnovými bouřemi a tornádem zbývá strhnout 21 domů. Novinářům to dnes v Podivíně po jednání krizového štábu řekl jejich ředitel Jiří Pelikán. Bouře poničila 1200 domů a skoro 200 jich bylo nutné zbourat.

V Hruškách je ještě 85 domácností bez plynu, nové vedení potrvá dva týdny. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) odpoledne na twitteru uvedl, že požádal vládu o prodloužení stavu nebezpečí.

Část domácností je také bez elektřiny, všechny by měly být připojené do 26. července, připomněl hejtman. Podle něj ale fungují různé elektrocentrály a rozdávaly se plynové vařiče, takže lidé nejsou zcela bez energií. "Funguje tam stravování," řekl hejtman.

Podle Pelikána skončily práce na převozu skládek. Nyní jsou už jen tři v Hruškách, Mikulčicích a Hodoníně, přičemž v Mikulčicích je skládka plná. Grolich uvedl, že v areálu Moravských naftových dolů v Lužicích skončí sklad stavebního materiálu, přičemž budou fungovat sklady v jednotlivých zasažených obcích. Důvodem je lepší organizace. "Pouze pro Hodonín Pánov bude fungovat sklad v Lužicích. Dohodli se na tom starostové," řekl hejtman. Zbývající materiál se rozdělí do obcí. Podle Grolicha je ale stavební materiál i nadále potřeba, protože sotva přijede, ihned se někam rozdělí.

Nejpostiženějšími obcemi byly Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín. V obcích pracuje asi 90 strojů těžké techniky, je tam kolem 200 členů hasičského sboru a armády a také asi 150 policistů. Ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil uvedl, že policisté hlídají i skládky. Dodal, že není pravdou, že na ně lidé chodí vyhledávat věci. "K ničemu takovému nedošlo, skládky jsou střežené, je tam zákaz vstupu," zdůraznil Tržil.

Hejtman Grolich odpoledne na svém twitterovém účtu informoval, že požádal o prodloužení stavu nebezpečí. "Vláda má rozhodnout příští týden," uvedl hejtman.

Ve veřejných sbírkách na pomoc lidem zasaženým bouří a tornádem se vybralo více než 1,1 miliardy korun. Senátor Pavel Fischer (nezávislý) dnes na twitteru informoval, že 6,5 milionu korun na transparentní účet daroval Tchaj-wan.

Bouře s tornádem o rychlosti až 324 kilometrů v hodině postihly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádaly si šest životů a desítky zraněných.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021)