Tragédie na Sázavě: Na jezu došlo k osudové chybě!

Dva lidé přišli o život na jezu v Českém Šternberku. (13.7.2021) 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. července 2021 13:37

Mimořádně tragicky skončil v úterý výlet skupiny vodáků na Sázavě. Na jezu v Českém Šternberku se s nimi převrhl raft, dva lidé nakonec přišli o život. Jak celý incident viděli zasahující hasiči?

Středočeští hasiči přijali tísňové volání kolem půl dvanácté. "Prvotní informace hovořila o tom, že se osobám na raftu nepodařilo vjet do propusti, následně byli staženi proudem přes jez a skončili pod ním ve vodě," uvedla na webu mluvčí Tereza Fliegerová.

Některé osoby vytáhli z vody již svědci události, o vyproštění těch zbývajících se postarali hasiči. "Poslední osobu, která skončila ve vodě, našli hasiči dál po proudu bez známek života," konstatovala mluvčí.

Podle hasičů patří jez v Českém Šternberku na Benešovsku mezi nejnebezpečnější v Česku, obzvlášť pak při současném vyšším vodním stavu.

"V současné době je v řekách hodně vody a některé jezy mohou být velmi nebezpečné. Zvažte prosím, zda máte dostatečné zkušenosti, sledujte aktuální situaci na jezech a řekách a pokud si nejste jisti, raději vyčkejte na příhodnější dobu," radí hasiči. 

Témata: Vodáci Hasiči středočeský kraj