Babiš oznámil změny v intervalech očkování! Mladé láká na iPhone či tenisky!

Andrej Babiš

Autor: stars24.cz, ČTK

11. července 2021 21:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí na Radě vlády pro zdravotní rizika navrhne zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny od společností Pfizer/BioNTech na 21 dní, a to od čtvrtka 15. července u nově se registrujících. Řekl to v dnešním pravidelném videu na sociálních sítích.

Aktuálně může být vakcína, která se v České republice aplikuje nejčastěji, podána za 34 dní, dříve to bylo za 38 až 42 dní.

U vakcíny firmy Moderna se už interval mezi podáním první a druhé dávky zkracoval a činí podle aktuálních informací vládního covidového portálu 25 až 35 dnů. Dříve byl prodlužován rovněž na 38 až 42 dní. Do konce března byly časové úseky mezi dávkami vakcín od těchto výrobců nižší. Do té doby se očkovalo Pfizerem po 21 dnech a Modernou po 28 dnech. U očkovací látky od společnosti AstraZeneca je interval 84 až 91 dnů.

Čau lidi, ZÍTRA v Praze otvíráme nová očkovací centra pro vás všechny BEZ REGISTRACE. Ve Westfield Chodov vás naočkujeme Pfizerem a na Hlaváku Johnson & Johnson. Můžete vyhrát iPhone 12, tenisky Converse a kupóny na Steam 👍 A dneska i pirátské okénko! https://t.co/MrEHftVfXQ

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) July 11, 2021

Babiš připomněl, že v pondělí začnou v Praze fungovat dvě očkovací místa, do kterých bude možné přijít bez předchozí registrace či objednání termínu. Budou na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově. Podmínkou u zájemců bude, že nejsou k očkování registrováni jinde.

Zároveň se mohou ti, kteří se nechají očkovat na daných dvou místech, zúčastnit soutěže. Hlavní výhrou jednou týdně bude iPhone 12, každý den někdo vyhraje tenisky značky Converse a soutěžit se bude i o kupony do distribuční platformy videoher Steam.

Zdravotníci od prosincového začátku očkování aplikovali v Česku přes 8,8 milionu dávek vakcíny proti koronaviru. Víc než třetina populace, zhruba 3,8 milionu lidí, má ukončené očkování. Dalších 1,4 milionu obyvatel je očkováno částečně. Za sobotu se očkovalo 36.122 lidí, zhruba o 2000 méně než předchozí týden, údaje se ale ještě zpětně zpravidla navyšují.

Témata: Andrej Babiš očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)