Tornádo na Moravě: Pomohou s obnovou zasažených obcí Ukrajinci? Rodí se plán

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. července 2021 11:34

Pro účinnou obnovu oblastí zasažených tornádem musí podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) obce označit prioritní stavby a stát zrychlit vydávaní víz pro ukrajinské pracovníky. To by mělo pomoci správně rozložit kapacity dodavatelských firem.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v České televizi řekl, že podle jeho informací v oblastech zasažených tornádem mají lidé problémy s dostupností firem, které se podílejí na obnově. Havlíček by proto podle něj měl oslovit Hospodářskou komoru nebo asociace, které sdružují stavební firmy, zda by bylo možné poslat pracovní kapacity právě do postižených míst, uvedl.

Havlíček se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v pátek setkal s místní Hospodářskou komorou a regionálními stavebními firmami. "Hospodářská komora nám připravuje konkrétní požadavky, firmy mají kapacity, případně vše řeší subdodávkami," řekl Havlíček. Obce podle něj musejí označit stavby, které potřebují obnovit přednostně. Stát by měl zajistit rychlejší režim víz pro ukrajinské pracovníky, což se podle něj také už řeší.

V zasažených lokalitách je nutné zajistit i dopravní dostupnost. "O víkendu jsme v rámci ministerstva dopravy uvolnili průjezd nákladních automobilů, které jinak o víkendech a prázdninách jezdí v omezeném režimu, takže zásobování a přeprava materiálu jsou vyřešeny," dodal Havlíček.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Ukrajina