Tornádo na Moravě: Ze zasažených obcí přichází také dobré zprávy!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. července 2021 21:21

Od úderu tornáda v jižní části Moravy uplynul více než týden a dobrovolníkům i zasahujícím jednotkám se daří uklízet sutiny. V Moravské Nové Vsi dokonce hasiči vyprostili ze sutin živého psa

Asi 90 procent území obcí zasažených tornádem je uklizeno od suti, trámů, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali dnes hasiči. Pokračují demolice poškozených budov v Lužicích a Hruškách, postupně by měli hasiči provádět řízené demolice také v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích.

Vznikají seznamy na základě požadavků občanů a starostů, řekl novinářům ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. K zemi půjde celkem více než 180 domů. Pelikán v České televizi uvedl, že více než třetinu domů si zbourali majitelé sami. Zbývajících 120 domů by mělo být zbouráno během příštích 14 dnů. V neděli přijdou na řadu dva rodinné domky v Hruškách.

V pátek i v noci na sobotu hasiči převáželi s pomocí armády sutiny z meziskládek na tři centrálně určená úložiště. Celá území obcí a jejich veřejná prostranství pomáhají hasiči uklízet od sutin, zbytků po bourání a dřeva z polámaných stromů.

Hasiči v Moravské Nové Vsi vyprostili ze sutin živého psa

Hasičům se dnes v Moravské Nové Vsi dokonce podařilo vyprostit z hromady dřeva a suti živého psa. Jak dlouho tam byl, není jasné. Je zraněný a vyčerpaný. Ošetřila jej veterinářka. Je to pravděpodobně knírač, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Psa objevila skupina hasičů z Prahy. Všimli si toho, že u hromady intenzivně štěká pes. Pravděpodobně tím upozorňoval na to, že je tam živé zvíře, které pak hasiči skutečně vyprostili.

Jak dlouho byl pes zasypaný, není jasné. Zprvu se zdálo, že byl pod sutinami od minulého čtvrtka, kdy se Moravskou Novou Vsí prohnalo tornádo. Poté pražští hasiči, kteří zvíře našli, informaci upřesnili. Pes byl v troskách asi den, lezl ve zříceném domě a včera ho část trosek zasypala, uvedli na twitteru.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021)