Denní nárůst nakažených v pátek překonal minulý týden!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. července 2021 12:08

Laboratoře v Česku odhalily v pátek 165 nakažených koronavirem, podobně jako ve čtvrtek. V mezitýdenním srovnání je to ale opět více, tentokrát zhruba o třicítku případů. Reprodukční číslo stouplo na 1,3 z předchozích 1,25.

Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je čtvrtým dnem, výše bylo naposledy na začátku ledna. Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na 100.000 obyvatel přibližně osm nakažených. Data dnes ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo později než obvykle. Web měl technické problémy, řekla ČTK mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová. Aktualizace dat v noci neproběhla korektně, přehledy se tak ráno na webu zobrazily nesprávně, web byl poté přepnutý do servisního stavu.

Denní nárůst nových případů koronaviru v tomto týdnu byl v mezitýdenním srovnání pokaždé vyšší. V pondělí přibylo 148 pozitivních, v úterý 156, ve středu 136 a ve čtvrtek 166. Z regionů registruje nejvyšší nárůsty pražská hygienická stanice, za pátek je to 57 nových případů, tedy zhruba třetina z celkového nárůstu.

Vláda ve čtvrtek kvůli obavám ze šíření delta varianty zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do ČR ze zahraničí. Změny budou platit od pátku 9. července. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Heleny Jiřincové detekce varianty delta v ČR mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. "Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území," uvedla. Laboratoře v Česku zatím potvrdily 126 případů koronaviru varianty delta. Od pondělí jich přibylo šest, čtyři v Jihomoravském kraji a dva v Praze.

Od loňského začátku epidemie se koronavirus potvrdil u 1,667.796 lidí, přes 98 procent z nich se vyléčilo a 30.310 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Na tento týden připadají zatím tři oběti. V nemocnicích je nyní s covidem 42 lidí, zhruba o dvacítku méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo v pátek osm pacientů.

Testů v pátek laboratoře provedly téměř 142.000, zhruba stejně jako před týdnem, většina byla antigenních. Přesnějších PCR testů bylo ale tento pátek v mezitýdenním srovnání asi o 17.000 více. U nejčastěji prováděných testů - preventivních - je nyní podíl pozitivních na hodnotě 0,05 procenta. Kolem 0,7 procenta byla v pátek pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činí podíl 0,3 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)