Zeman se vyjádřil k tornádu na Moravě: Ocenil solidaritu a poděkoval záchranářům!

Miloš Zeman

Autor: stars24.cz, ČTK

26. června 2021 19:03

Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil soustrast pozůstalým obětí ničivé bouře na jižní Moravě a poděkoval zasahujícím záchranářům. V projevu, který natočila televize CNN Prima News, také ocenil solidaritu lidí. Prezident věří, že se postižené obce vrátí i díky ní k běžnému životu.

"Chtěl bych v první řadě vyjádřit svoji hlubokou soustrast pozůstalým po obětech této živelní katastrofy. Chtěl bych popřát brzké uzdravení všem zraněným," řekl prezident.

Poděkoval zasahujícím hasičům, vojákům a policistům a připomněl, že dal příkaz Hradní stráži, aby její členové pomohli na Hodonínsku a Břeclavsku podle potřeb záchranářů s odstraňováním následků bouře. "Jsem rád, že s Hradní stráží jede i moje dcera (Kateřina Zemanová), aby rozdala dary z nadačního fondu," uvedl Zeman.

Katastrofa, jež zhatila pět lidských životů, je podle něho příležitostí k vyjádření solidarity. "A já si nesmírně vážím všech těch, kdo již dnes posílají pomoc," zdůraznil prezident. Jak uvedl, chce věřit, že se postižené obce vrátí díky solidaritě obyvatel k normálnímu životu podobně jako Troubky a Bochoř na Přerovsku po rozsáhlých povodních v roce 1997.

"Chtěl bych vyjádřit naději, že český národ se dokáže vždy semknout a solidarizovat, když se ocitne v situaci, kdy je to zapotřebí. Děkuji všem, kdo pomáhají a ještě budou pomáhat," dodal prezident.

Bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek zasáhly velkou část republiky. Největší škody způsobily na Břeclavsku a Hodonínsku, kde ve čtvrtek tornádo ničilo domy, auta i stromy. Kvůli extrémně silné bouřce tam zemřelo pět lidí, desítky dalších byly zraněny. Poškozena ale byla také obec Stebno, která je částí Kryr na Lounsku.

Témata: Miloš Zeman Tornádo na Moravě (24.6.2021)