Obec Hrušky, Hodonín a další zasažená místa dostanou od státu skoro půl miliardy!

Na Břeclavsku a Hodonínsku řádilo tornádo. (24.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. června 2021 9:45

Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku po čtvrteční ničivé bouři 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let.

Finanční správa by měla podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) poškozeným podnikatelům ze zasažených území poskytnout úlevy v podobě odkladu splatnosti daně nebo odpuštění záloh na silniční daň. Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to dnes uvedly na twitteru.

Bouřky v noci na dnešek zasáhly velkou část Česka. Největší škody způsobily na Břeclavsku a Hodonínsku, kde se ve čtvrtek prohnalo tornádo a ničilo domy, auta i zeleň. Na následky bouře zemřeli podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaely Bothové tři lidé, desítky dalších byly zraněny.

V souvislosti s odstraňováním způsobených škod ministerstvo pro místní rozvoj dnes uvedlo, že okamžitě uvolní 420 milionů Kč v rámci programu Obnova majetku obcí po živelní pohromě a spustí program na pořízení nebo obnovu zničených obydlí. "Nejdůležitější hned po záchraně životů je rychlá finanční pomoc lidem, kterým živel poškodil majetek. K tomu bude sloužit dotační a úvěrový program ministerstva pro místní rozvoj. Na obnovu bydlení nabídne žadateli až pět milionů Kč. Z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let," doplnila k tomu ministryně financí.

Podle ní se také připravuje pokyn pro finanční správu, aby podnikatelům, které poškodila bouře v zasažených územích, poskytla maximální úlevy. "To znamená odklad pro podání a splatnost daně z příjmů z 1. července do 31. srpna a odpuštění záloh na silniční daň. Fyzické osoby a firmy, které mají na zasaženém území majetek, si budou moci odečíst od daně výši škody," dodala Schillerová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová už dřív na twitteru oznámila, že v obcích postižených tornádem budou mobilní týmy úřadů práce, které budou lidem vyplácet okamžitou pomoc až 58.000 Kč.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Ministerstvo pro místní rozvoj