Česko urychlí rozvolňovaní! Mělo přijít v červenci, nastane už v sobotu!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

21. června 2021 17:20

Kvůli úpravě testování na dětských táborech, z nichž některé začnou před prázdninami, posunula vláda na 26. červen soubor rozvolnění plánovaný původně na 1. červenec. O rozhodnutí informoval dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Týká se to třeba maloobchodu a služeb, ale uspíší se tak podle něj i rozvolnění v kultuře a na hromadných akcích. Akcí během posledního víkendu před prázdninami se tak bude moct venku účastnit až 5000 lidí, dodal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvnitř budou moci být akce pro 2000 návštěvníků, kapacita bude moci být naplněna maximálně ze 75 procent.

Od stejného data bude možné například konzumovat v kinech. V muzeích a galeriích bude moci být jeden návštěvník na deset metrů čtverečních. Skupiny budou moci navštěvovat hrady a zámky bez omezení, pokud budou mít negativní testy na koronavirus nebo budou očkováni proti covidu-19.

Opatření nastavená k 26. červnu by podle Vojtěcha měla zůstat v platnosti po delší čas, při signálu zhoršení epidemie by chtěl reagovat zpřísněním opatření v zasažených regionech. "Nevidíme žádný trend, který by signalizoval, že tu je problém," uvedl ministr k aktuální situaci.

Nakažlivější varianta nového koronaviru delta podle Vojtěcha byla v ČR vysledována, sekvenování vzorků, díky němuž je možné mutace sledovat, pokračuje. "Pokud by k tomu situace vyzývala, postupovali bychom v režimových opatřeních spíše regionálně," uvedl. Dodal, že víc rozvolňovat během prázdnin už v plánu nemá. Vláda nicméně bude ještě rozhodovat o možnosti používání chirurgických roušek tam, kde jsou nyní povinné respirátory.

Podle dohody ministerstva zdravotnictví se zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) děti, které se před odjezdem prokážou negativním PCR testem, se nebudou muset na táborech testovat každých sedm dní. Pro vyhnutí se opakovanému testování přitom nebude nutné, aby se PCR testem prokázali všichni účastníci tábora, jak minulé pondělí schválila vláda. Přetestování bude po sedmi dnech povinné jen u dětí, které před odjezdem podstoupily antigenní test nebo samotest na místě.

V kultuře aktuálně platí, že na kulturních akcích může být 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotily s restauracemi a na kulturních akcích je možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Možné je naplnit jen polovinu hlediště uvnitř. Uvnitř mohou i nadále být jen usazení diváci, venku je možné prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Stále pro návštěvníky platí nutnost mít zakryté dýchací cesty.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Adam Vojtěch (ANO)